Test av Huawei MediaPad M5

Huawei MediaPad M5

Huaweis nya MediaPad M5 är den bästa Android-pekdatorn i den här prisklassen. Den är snabb, skärmen är bra och ljudet från de inbyggda högtalarna är i en klass för sig själv.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Huawei
9.1

Kinesiska Huawei har för länge sedan lämnat lågprishyllorna för att i stället bli en seriös utmanare till Apple och Samsung. Huaweis mobiltelefoner ligger i den absoluta framkanten och nu släpper företaget sin hittills bästa pekdator.

MediaPad M5 har en härlig och ljusstark skärm på 10,8 tum. Den har förhållandevis hög upplösning och filmer på exempelvis Netflix ser riktigt bra ut.

Ljudet är överväldigande, särskilt som det kommer från en liten och tunn pekdator där det inte får plats några stora högtalare precis. Ett antal hål på baksidan ser till att det blir en stereoeffekt – oavsett om pekdatorn hålls liggande eller på högkant. Det önskar vi att andra tillverkare lär sig något av.

Å andra sidan finns här inget hörlursuttag. Antingen får man ansluta ett par Bluetooth-hörlurar eller använda den hörlursadapter för usb-porten som följer med.

MediaPad M5 är snabb, även om den inte hänger med den senaste iPaden från Apple. Våra mätningar av processorhastigheten visar att iPad är något snabbare. Det märks även i praktiken när vi öppnar exempelvis samma satellitkarta i Google Maps på de båda enheterna. I iPaden följer kartan med mjukt och fint när man drar med fingret, medan den hackar sig fram lite i MediaPad M5. Det blir inte alls samma känsla som i en iPad, där fingret har direktkontakt med kartan.

Snabb fingeravtrycksläsare

I den tryckkänsliga hemknappen döljer det sig även en fingeravtrycksläsare. Den läser av fingret och öppnar pekdatorn så snabbt att man inte ens tänker på att den finns där.

Det inbyggda batteriet på 7 500 milliamperetimmar håller i gång MediaPaden i bortåt tio timmar. Det bästa med batteriet är dock att det kan laddas fullt på tre timmar med den laddare som följer med.

Kamerorna på fram- respektive baksidorna är bättre än vad vi är vana vid i pekdatorer. Om MediaPad M5 används för videosamtal i Skype blir upplevelsen extra bra tack vare kombinationen av den lysande skärmen, kameran och det fina ljudet.

Vi har testat den modell som bara har stöd för Wi-Fi, vilket förmodligen är den modell som passar de flesta. Den finns även med simkorthållare för mobilt nätverk via 4G. Den kostar dock 500 kronor mer.

Även vår version är dyrare än Apples nya iPad, som är den pekdator som fortfarande ger mest för pengarna. Lägger du på 300 kronor får du dessutom en iPad med dubbelt så mycket minne. Måste du ha en pekdator med Android är det svårt att hitta ett bättre alternativ just nu. Samsungs Galaxy Tab S3 är på många områden bättre, men också 1500 kronor dyrare.


+ Bästa Android-pekdatorn
+ Bra skärm
+ Fantastiskt ljud
Dyr jämfört med nya iPad


Huawei MediaPad M5 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Huawei MediaPad M5

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Huawei MediaPad M5 är en riktigt bra Android-pekdator, där det särskilt är det fina ljudet och den utmärkta skärmen som sticker ut.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
HiSilicon Kirin 960
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
10,8 tum
Skärmupplösning
2560 x 1600 pixel
Batteritid
10 timmar
Batterikapacitet
7500 mAh
Anslutningar
Usb c
Operativsystem
Android 8.0
Mått
25,9 x 17,2 x 0,7 cm
Vikt
498 gram
Kamera
13 + 8 megapixl (fram- / baksida)
Simkortstyp
nanoSIM
Minneskortläsare
SD-kort
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2