Test av Huawei MediaPad M5 Lite

Huawei MediaPad M5 Lite

Välbyggd budgetplatta som gör det mesta rätt. Den klarar det mesta och barnen får sin egen skyddade barnhörna.

av #Pekdator #Huawei
8.2

Huawei blir allt tydligare en spelare som övriga datortillverkare måste räkna med på allvar. De vill vara med överallt och släpper nu en lite billigare pekdator samtidigt som marknaden för surfplattor, paddor eller vad nu vill kalla de handhållna datorerna sviktar.

MediaPad M5 Lite är en enklare och billigare version av MediaPad M5, som vi också har testat. Processorn är lite klenare, skärmen något mindre, upplösningen sämre och vi får inte lika mycket lagringsutrymme. I övrigt känner vi igen oss.

Med det sagt är M5 Lite en mycket snygg och välbyggd pekdator som klarar det mesta. Den är tunn och elegant och känns snabb vid dagligt bruk. Bilden är inte lika krispig som i den dyrare modellen, men å andra sidan gör de nättare måtten det skönare att bära med och hantera pekdatorn.

Lågpriset kommer framför allt av den lite enklare processorn, men även om det i vissa lägen märks att M5 Lite måste hämta andan, är detta ingenting som stör. Det går alldeles utmärkt att skriva i Word, surfa och spela de flesta spel – om än med risigare grafik än hos dyrare konkurrenter.

Huawei laddat sin pekdator full med en rad egna appar, barnspel och kontorsprogram. Användargränssnittet fungerar fint, även om det egna utseendet i inställningarna förvirrar lite. För mindre barn finns appen Barnhörnan som begränsar tillgång till internet och appar. Föräldrarna kan sätta en viss användningstid och bestämma vilka appar barnet ska få använda. Det fungerar bra och är nog rätt tänkt nu när ettåringarna börjar surfa i allt högre grad.

Ljudet har jobbats fram i samarbete med Harman Kardon och de fyra högtalarna gör ett härligt jobb. Skärmen till trots fungerar M5 Lite perfekt som filmvisare.

Huawei har gjort det mesta rätt med en högkvalitativ produkt till ett smakligt pris. Det största problemet för Huawei är att nya iPad bara kostar ett par-tre hundralappar till och då kliver man in i en annan och roligare värld.


+ Hög byggkvalitet
+ Tillräckliga prestanda
+ Barnhörna
Bättre konkurrenter till samma pris


Huawei MediaPad M5 Lite finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Huawei MediaPad M5 Lite

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En mycket bra pekdator av hög kvalitet och i en perfekt storlek. Allt är rätt, men nya iPad rår den inte på.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
HiSilicon Kirin 659
Ramminne
3 GB
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
10,1 tum
Skärmupplösning
1920 x 1200 pixel
Batteritid
12 timmar
Batterikapacitet
7500 mAh
Anslutningar
Usb c, hörlurar, sim-kort, SD-kort
Operativsystem
Android 8.0
Mått
24,3 x 16,2 x 0,8 cm
Vikt
475 g
Kamera
8 + 8 megapixel
Simkortstyp
nanoSIM
Minneskortläsare
SD-kort
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.2
Övrigt
Pekpenna följer med
Benchmark (högre är bättre)
86202 (AnTuTu)