Test av Huawei MatePad Pro

Huawei MatePad Pro

Prestandatung och elegant surfplatta.

av Markus Dahlberg #Pekdator #Huawei
8.8

Det är med viss bävan som Huawei skickar MatePad Pro till oss för test. De är med rätta lite oroliga för hur vi ska reagera på ännu en av företagets Androidprodukter som inte har tillgång till Googles appar och inte får använda Play Butik. Det är ett problem även denna gång, men det känns inte alls lika begränsade som i fallet med mobiltelefonen P40 Pro.

MatePad Pro är, precis som ovan nämnda telefon, ett ymnighetshorn av smarta funktioner, vass teknik och höga prestanda. Den 10,8 tum stora skärmen omgärdas av en fem millimeter tjock kant. I övre långsidan hittar vi volymknapparna och överst på vänster kortsida sitter strömbrytaren. På kortsidorna sitter det totalt fyra högtalare, vilket märks: MatePad Pro ger ett överraskande bra ljud vid exempelvis filmvisning.

En annorlunda detalj i sammanhanget är att framsideskameran tittar fram genom ett hål i skärmen, annars är det ju brukligt att den sitter i ramen runt bildytan. Hålet stör inte alls lika mycket här som den gör i en mobiltelefons betydligt mindre skärm.

Kamerorna är långt ifrån lika avancerade som i P40 Pro och det magiska nattläget saknas helt. Men visst, det går att ta fina bilder i dagsljus.

Skärmen är skarp och ljusstark (540 cd/m2). Det räcker gott och väl för att den ska fungera i fullt dagsljus. Inomhus måste ljusstyrkan dras ner, vilket förlänger batteritiden. Den uppger Huawei för övrigt till tolv timmar, vilket stämmer på ett ungefär. Huawei har dessutom den goda smaken att skicka med en kraftfull snabbladdare på 20 watt som ger tre timmars driftstid på en halvtimmes laddning. En ovanlig detalj som vi verkligen uppskattar är att MatePad Pro kan laddas trådlöst. Det går dessutom att vända på kuttingen och låta MatePad fungera som trådlös laddare till andra enheter. En unik funktion som är riktigt bra.

Unikt för Huawei är också snabbkopplingen till en mobiltelefon. Med funktionen Huawei Share räcker det att lägga telefonen intill MatePaden för att telefonens skärm ska dyka upp i ett eget fönster. Därefter går det att kopiera filer mellan enheterna, titta på bilder från den andra enheten och ringa och sms:a från surfplattan.

Kul är också Stationärt läge som ändrar användargränssnittet till något som påminner starkt om Windows. Här går det att använda appar i egna fönster och vi får både en Start-meny och ett Aktivitetsfält. Eftersom MatePad Pro har stöd för Bluetooth-möss är det bara att ansluta en mus och arbeta på som i Windows. Vid arbete, när e-post, kalender och kanske en ordbehandlingsapp används samtidigt, är detta läge faktiskt att föredra.

Det borde vara ett minus för Huawei att MatePad Pro inte har tillgång till Googles appar eller Google Play Butik, men det känns faktiskt inte som det är något större problem här. Riktigt varför är svårt att säga. Kanske beror det på att användningsområdet för en surfplatta är annorlunda än för en mobiltelefon, som ju numera är ett verktyg för mycket i vardagen och som då kräver tillgång till vissa funktioner. En surfplatta används inte lika mycket för kritiska ändamål som bankärenden, Swish och liknande, utan blir mer av en nöjesstation och ett kreativt hjälpmedel. Att Googles frånvaro stör mindre kan också bero på att Huaweis motsvarighet till Play Butik, App Gallery, sakta växer till sig med ett allt gedignare apputbud som följd.

MatePad Pro är i mångt och en direkt konkurrent till iPad. Håller Huawei bara ut kan det mycket väl bli så att de får sitt eget universum – precis som Apple, och med tanke på den teknik de redan nu visar upp kan detta universum bli något riktigt attraktivt.


+ Flaggskeppsnivå
+ Elegant, tunn och lätt
+ Trådlös laddning
Inte tillgång till alla appar

Läs mer om Huawei MatePad Pro


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Topprestanda, massor med smarta funktioner och vass teknik. Huawei är på gång med något stort.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
Huawei Kirin 990
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB + Huawei NM Card (max 256 GB)
Skärmstorlek
10,8 tum
Skärmupplösning
250 x 1600 dpi
Batteritid
12 h
Batterikapacitet
7250 mAh
Anslutningar
Bluetooth 5.1, usb c (laddning)
Operativsystem
Android 10
Mått
246 x 159 7,2 mm
Vikt
460 g
Kamera
13 / 8 megapixel (bak- / framsida)
Nätverk
Wi-Fi 5
Benchmark (högre är bättre)
481358 (AnTuTu)
CPU: 153756
GPU: 170487
MEM: 85811
UX: 71304