Apple iPad Pro (2017)

iPad Pro (2017)

Apple iPad Pro är den bästa pekdatorn vi har testat. Den är hypersnabb, det går att ta riktigt bra bilder och skärmen är fantastisk.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Apple
9.6

Om valet står mellan Android-telefoner och iPhone är jag klart för Android. Jag föredrar helt enkelt de många möjligheter som Android ger för att ta full kontroll över telefonens alla funktioner.

Jag vill därför gärna tycka om pekdatorer med Android lika mycket, men när jag har Apples nya iPad Pro i händerna är det svårt att inte bli imponerad.

Apples nyaste pekdator är så snabb att det i det närmaste känns som om iPad Pro har hoppat över ett par utvecklingssteg och att vi sitter med en modell från 2019.

Allting utförs med ögonblicklig precision och det är nästan som om skärmen ger en känsla av att försvinna. Vad jag försöker förmedla är att allt man gör med fingrarna på skärmen går så blixtrande snabbt att man får en förnimmelse av att ikoner och funktioner är fysiska objekt som det går att flytta runt på.

Upplevelsen förstärks av den fina skärmen som ger en mycket skarp och ljusstark bild. Filmer och bilder blir helt enkelt otroligt vackra.

iPad Pro finns i två storlekar. Den minsta modellen på 10,5 tum, som vi testar här, är således lite större än en vanlig iPad som är på 9,7 tum. Den största versionen av iPad Pro är på 12,9 tum, vilket är samma storlek som skärmen i många bärbara datorer.

I den här nya modellen har Apple minskat kanten kring skärmytan, så att 10,5-tummaren inte är mycket större än de tidigare 9,7-tumsmodellerna.

Det är i stort sett bara storleken som skiljer de två iPad Pro-modellerna åt. Processorn som ser till att allt går så rasande kvickt är till exempel densamma i båda, det vill säga Apples egen A10X.

Dyr Apple Pen

Det finns en pekpenna att köpa till. Den gör det visserligen lite enklare att skriva på skärmen, men i andra sammanhang, till exempel internet eller e-post är de ohemula 1 100 kronor Apple vill ha för Apple Pen bortkastade pengar.

Det verkar som om många fotograferar med sin iPad, även om jag aldrig har gjort det. Apple har i alla fall använt samma fina kamera som sitter i iPhone 7.

Men så mycket prestanda finns risken att batteritiden blir lidande, men även här har Apple lyckats. Vi mäter upp hela åtta timmar vid normalt bruk, vilket får anses vara riktigt bra. Det räcker för att se flera filmer efter varandra på exempelvis längre flygresor.

Urvalet av appar till Apples produkter är i det närmast outtömligt och många är dessutom gratis. För att testa vad iPad Pro går för kör vi några riktigt krävande spel och det går märkbart snabbare än i den iPad som jag testade för ett par månader sedan.

Priset är på sant Applemaner högt, men med tanke på att vi får en pekdator som kan konkurrera ut bärbara datorer i samma prisklass är det trots allt inte så dumt.


+ Fantastisk skärm
+ Hypersnabb
+ Lång batteritid
+ Bra kamera


iPad Pro finns att köpa direkt från Apple

Läs mer om iPad Pro

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Apple iPad Pro är den bästa pekdatorn vi har testat. Den är hypersnabb, det går att ta riktigt bra bilder och skärmen är fantastisk.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
A10X
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
10,5 tum
Skärmupplösning
2224 x 1668 pixel
Batteritid
8 timmar
Anslutningar
Lightning-kabel
Operativsystem
iOS
Vikt
469 gram
Kamera
12/7 megapixel (baksida/framsida)