Højtalerne i iPad sidder gemt i højre side, når man spiller eller ser film på den lange led.

iPad Air (2019)

iPad Air har en lite större och bättre skärm än vanliga iPad.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Apple
9.3

Apples iPad har funnits i snart tio år och den mäkta populära surfplattan har ända sedan debuten varit marknadsledande. Det finns många Androidplattor, men ännu har ingen lyckats mota bort iPad från tronen som marknadens bästa surfplatta. Vi kan avslöja det direkt – det kommer inte att ske den här gången heller.

Apples iPad Air är en av fyra olika iPad-serier. Utöver Air finns även lyxmodellen iPad Pro, vardagliga iPad och lilla iPad Mini. Pris- och prestandamässigt placerar sig iPad Air mellan iPad Pro och vanliga iPad.

Det kan vara svårt att se vad extranamnet Air syftar på, eftersom iPad Air bara är 1,4 millimeter tunnare och 13 gram lättare än vanliga iPad. Skärmen på iPad Air är större och elektroniken bakom skärmen är lite snabbare än i iPad. Detta kan exempelvis märkas på tunga nyhetssidor fyllda med bilder och många annonser. Upplevelsen att bläddra uppåt och nedåt på sidorna känns bara mer ­flytande och naturlig på iPad Air.

iPad Air använder Apples egen TrueTone-teknik för att styra skärmens ljus. Detta fungerar bra och skärmen är enkel att läsa på under nästan ­alla förhållanden. Det är bara i direkt solljus som det kan vara svårt att se vad som händer på skärmen.

Operativsystemet är Apples iOS, och det fungerar oklanderligt. Du får dock inte lika många möjligheter som med en surfplatta som använder Android för att exempelvis skräddarsy skärmen med widgets som uppdateras automatiskt med väder och kalendrar. Däremot är iOS lättanvänt, och appar som körs på iOS har en tendens att bygga på samma formspråk. Detta medför att det kan vara lättare att börja använda en helt ny app på iOS än på Android.

Det finns bara högtalare i botten på iPad Air, så om du vrider på surfplattan för att titta på film kommer det bara ljud från ena sidan. Apple borde ha installerat fyra högtalare så att det blir stereoljud oavsett på vilken ledd du håller enheten.

iPad Air är en strålande surfplatta om du vill ha det där lilla extra och är beredd att betala för det. Air kostar runt 50 procent mer än iPad, som räcker för alla utom de mest krävande användarna. Du kan läsa vårt test av iPad i Testzonen på vår hemsida.


+ Snabb
+ Bra skärm
+ Härlig att använda
Bara högtalare i botten

Läs mer om Apple iPad Air


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

iPad Air är en aningen snabbare version av klassiska iPad. Det är också en av de bästa surfplattorna som finns att köpa just nu.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
A12 Bionic
Ramminne
3 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
10,5 tum
Skärmupplösning
2224 x 1668 pixel (4:3)
Batteritid
Upp till 10 h
Batterikapacitet
8134 mAh
Anslutningar
Lightning
Operativsystem
iOS 12
Mått
250,6 x 174,1 x 6,1 mm
Vikt
456 g
Kamera
8 / 7 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
Nej
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 5.0
Benchmark (högre är bättre)
11297 (Geekbench)