Tastaturet følger ikke med. Det kan købes for 1.399 kroner.

iPad (2019)

Apples uppdaterade iPad med många funktioner från de dyrare modellerna.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Apple
9.4

Lanseringen av en ny utgåva av Apples iPad är en årligt återkommande händelse. Den här gången har skärmen vuxit lite, annars är det mesta sig likt till det yttre.

Under ytan har det hänt desto mer. iPad har till exempel fått ett eget operativsystem – ­iPadOS. Fram tills nu har iPad delat operativsystem med iPhone, vilket har den fördelen att samma appar fungerar i båda typerna av enheter, men det har också inneburit begränsningar i hur den större skärmen i en iPad har utnyttjats.

iPadOS är skräddarsytt för iPad. Det innehåller till exempel en widgetfunktion som påminner om den som vi känner från Android. Det går att ha ett antal widgetar på startskärmen och precis som i Android uppdateras de kontinuerligt med exempelvis aktuellt väder eller kommande händelser i kalendern. Funktionen är inte lika förlåtande som i Android och man har inte lika fria händer att placera widgetarna som man vill eller ändra storlekarna på dem, men det hela är ett steg i rätt riktning. Resten av operativsystemet är lika lättanvänt som tidigare. iPadOS bygger på iOS 13, så alla appar som fungerar i iOS 13 fungerar även i iPadOS.

Skärmen håller samma höga klass som i tidigare iPad-utgåvor. Ljusstyrkan är tillräcklig för att iPaden ska fungera utomhus i fullt dagsljus och energisparfunktionen anpassar snabbt ljuset efter omgivande ljusförhållanden.

Även om nya iPad är den billigaste av Apples alla surfplattor, inklusive lilla iPad Mini, ger den en användarupplevelse som få om ens någon Androidplatta klarar. Alla ­rörelser med fingret på skärmen får ögonblickligen konsekvenser på skärmen. Systemet är så fintrimmat att känslan av att ha ett stycke avancerad elektronik i händerna försvinner. Frånvaron av fördröjning ger en förnimmelse av att dra i själva ikonerna och reglagen.

Ljudet är den svaga punkten i iPad jämfört med Androidkonkurrenter i samma prisklass. Högtalarna ger visserligen ett klart och tydligt ljud, men de är placerade i botten längs ena långsidan och används iPaden stående kommer alltså ljudet från ena sidan. Här kan Apple bättra sig och kanske låna teknik från iPad Pro, som har fyra högtalare.


+ Otroligt lättanvänd
+ Snabb
+ Tilltalande pris

Läs mer om iPad


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Apples nya iPad är lite dyrare än föregångaren, men den är fortfarande bästa surfplattan på marknaden.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
A10 Fusion, 64 bit
Ramminne
3 GB
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
10,2 tum
Skärmupplösning
2160 x 1620 pixel
Batteritid
10 h
Batterikapacitet
32,4 Wh
Anslutningar
Lightning
Operativsystem
iPad OS
Mått
250,6 x 171,1 x 7,5 mm
Vikt
483 g
Kamera
8/1,2 megapixel (fram-/baksida)
Simkortstyp
Nano, eSIM
Minneskortläsare
Nej
Nätverk
802.11ac (Wi-Fi 5)
Övrigt
Stöd för Apple Pencil