Test av Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite 4

Den mest sålda e-boksläsaren i världen.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Amazon
9.6

Amazon Kindle är världens populäraste e-bokläsare. Amazon säljer inte de olika versionerna av Kindle i Sverige, men den finns att få tag på hos flera av de stora elektronikkedjorna.

Vi testar här Kindle Paperwhite skiljer sig från den enklaste Kindlemodellen genom att ha en bakgrundsbelyst skärm. Ljuset är jämnt fördelat över skärmen och det gör det lätt att läsa texter under alla ljusförhållanden – från direkt solljus till kolsvart mörker. Det är en lyx att kunna läsa vad som helst när som helst och var som helst.

Det är ett nöje att läsa böcker på Paperwhites skärm. Den är som alla e-bläckskärmar monokrom med riktigt bra kontrast mellan bakgrunden och de svarta bokstäverna. Den är så lätt att man aldrig blir trött i handen av att hålla i den. För att bläddra i en e-bok är det bara att nudda skärmens högra kant med tummen. Tack vare detta är det inga problem att hålla Paperwhite i en hand medan man läser. Är texten för liten är det bara att peka på skärmen med två fingrar och dra isär – precis som i en mobiltelefon eller surfplatta.

En nyhet är att den senaste versionen av Paperwhite tål vatten. Perfekt för dig som gillar att ligga i en solstol på stranden och läsa böckerna du aldrig annars hinner med.

En e-bok tar i regel bara upp några få megabyte. Eftersom minnet i Paperwhite är på åtta gigabyte ryms det rejält många böcker i den. Det är förstås tänkt att böckerna ska köpas på Amazon och företagets butik är inbyggd i Paperwhite, så att det går att köpa böcker direkt från enheten och hämta hem dem rakt in i minnet. Paperwhite går att ansluta till ett trådlöst nätverk och detta system fungerar strålande. Ett problem är förstås att det finns nästan uteslutande engelska böcker hos Amazon. Med hjälp av programmet Calibre, som finns i Fördelszonen, går det att lägga in andra böcker (så länge de inte är kopieringsskyddade). Det går även att läsa pdf-dokument i Paperwhite.

Amazon hävdar att batteritiden är sex veckor om enheten används en halvtimme om dagen. Vårt intryck är dock att batteriet inte räcker riktigt så länge, men det finns ingen risk att strömmen tar slut även om du spenderar hela dagen i solstolen med en eller flera goda böcker.


+ Hög kontrast
+ Ljus i skärmen
+ Vattentät
Passar bäst ihop med Amazon

Läs mer om Kindle Paperwhite 4


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kindle Paperwhite är den kanske allra bästa e-boksläsaren just nu, men den är främst anpassad för köp via Amazon.

Specifikationer

Märke
Amazon
Processor
Freescale 6SLL Cortex-A9, 800 Mhz
Ramminne
512 MB
Lagring
8 GB
Skärmstorlek
6 tum
Skärmupplösning
1072 x 1448 pixel, 300 ppi
Batteritid
Upp till sex veckor
Batterikapacitet
1500 mAh
Anslutningar
Micro-usb, Wi-Fi
Operativsystem
Linux
Mått
167 x 116 x 8.18 mm
Vikt
182 gram
Minneskortläsare
Nej
Nätverk
Wifi
Övrigt
IPX8