Test av König SAS-IPCAM180W1

König 180° Panorama SAS-IPCAM180W1

Efter en del installationsstrul visar det sig att den lilla övervakningskameran fungerar som den ska.

av #Övervakningskamera #König
6.5

Königs lilla övervakningskamera är en udda fågel som bara säljs på ett fåtal ställen. Å andra sidan är den cylinderformade kameran relativt billig.

Det låga priset märks när vi ska installera kameran. Här finns det ingen utförlig manual att hålla i handen under installationen eller någon pedagogisk inställningsprocess. På förpackningen står det att installationen går på någon minut. Vi fick snarare hålla på i en timme innan det var klart. Den manual som följer med är på två sidor och skriven med så extremt liten text att det nästan behövs ett förstoringsglas för att tyda vad det står.

Vi hämtade hur som haver den tillhörande appen för Android och satte i gång. Raskt stöter vi dock på patrull. Telefonen skickar nämligen information om det trådlösa nätverket till kameran på ett lite annorlunda sätt än hos konkurrenterna. Telefonen måste hållas nära kameran eftersom informationen överförs med hjälp en rad höga ljudsignaler. Det låter ungefär som telefonmodemen gjorde en gång i tiden. Hur vi än gör i det här läget går det emellertid inte att slutföra processen. Det var först när vi bytte telefon som det fungerade. Installationen blir inte precis enklare av det faktum att appen är väldigt dåligt översatt med underliga formuleringar överallt. Annullera? Avbryt heter det. När installationen slutligen gick igenom fungerade allt som det skulle.

Kameran får ström via en usb-kabel på cirka en meter. För skojs skull provade vi att ansluta kameran till ett kraftfullt portabelt batteri, och det orkade faktiskt driva kameran. Eftersom kameran ansluts till det trådlösa nätverket kan den placeras överallt – så länge det finns ström förstås. Det följer med en usb-laddare, men usb-sladden är ju löjligt kort.

Inspelningarna sparas på ett micro-sd-kort som sitter överst i kameran. Det fungerar bra, men en inbrottstjuv som upptäcker kameran kan enkelt ta den med sig och då försvinner både kameran och eventuella inspelningar. Då spelar det ingen större roll att kameran även spelar in ljud i övervakningsfilmerna.

Kameran kan spela in i mörker och inspelningar i såväl dagsljus som mörker är av användbar kvalitet. Upplösningen på låga 1280 x 720 pixel gör dock att det kan vara lite svårt att känna igen ansikten, särskilt om personerna befinner sig lite längre bort från kameran.

Linsen är av typen fisköga, vilket har den fördelen att den spelar in i 180 grader runt kameran. Nackdelen är att bilden alltid blir förvrängd i kanterna av inspelningsområdet. Det är dock viktigare att kameran kan spela in allt som händer framför den om den exempelvis hänger på en vägg.

Till kameran följer det med ett väggfäste, komplett med skruvar och plugg.


+ Billig
+ Bra grundläggande funktioner
Inställningsproblem


König SAS-IPCAM180W1 finns att köpa från Elfa

Läs mer om König SAS-IPCAM180W1

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Efter en del installationsstrul visar det sig att den lilla övervakningskameran fungerar som den ska.

Specifikationer

Märke
König
Upplösning
1280 x 720 pixel
Anslutning
Trådlöst nätverk