Det futuristiske design er mere markant end kønt.

TP-Link RE505X

Förläng nätverket med Wi-Fi 6.

av Henrik Ræder Clausen #Nätverkstillbehör #TP-Link
7.4

TP-Links nätverksförlängare för trådlösa nätverk ger verkligen längre räckvidd i nätverket. Men tyvärr är inte överföringshastigheterna de bästa. Å andra sidan klarar den många samtidigt anslutna enheter utan att krokna.

TP-Link RE505X använder den senaste trådlösa standarden – Wi-Fi6. Den klarar teoretiska hastigheter på 1200 megabit i sekunden, vilket som så ofta inte går att uppnå i verkligheten. Var vi än ställer förlängaren i vårt testhus kommer vi bara kortvarigt över 100 megabit i sekunden. Men anslutningarna är stabila och räckvidden är i paritet med många routrar i mellanprisklassen.

Eftersom det också finns en ethernetport i RE505X kan den anslutas till routern via en ethernetkabel. På det sättet går det att få en stabil anslutning till routern på riktigt långt håll, men återigen når vi inte hastigheter på över beskedliga 100 megabit per sekund. Det är inga imponerande siffror.

TP-Link RE505X ska installeras med hjälp av den tillhörande appen Tether. Installationen omfattar ganska många steg, men allt är logiskt och pedagogiskt, så installationen är trots allt enkel att genomföra. Detta gäller om TP-Link RE505X ansluts trådlöst till routern. Den som vill använda kabel måste prova sig fram. Det fungerar, men bara efter att den trådlösa installationen är avklarad.

Det finns ytterligare en funktion i TP-Link RE505X. Den kan användas som en del i ett meshnätverk tillsammans med vissa av TP-Links routrar. Med tiden kommer fler av företagets routrar att fungerar med meshtekniken, men än så länge är det viktigt att undersöka kompatibiliteten för den som vill bygga ett meshnätverk.

Med sin vita kantiga form är TP-Link RE505X ganska diskret. De fyra statuslamporna visar om det finns någon anslutning till nätverket. De lyser ganska svagt, så ljuset lär knappast störa någon.


+ Lång räckvidd
+ Klarar många anslutna enheter
+ Kan anslutas med nätverkskabel
Låga topphastigheter

Läs mer om TP-Link RE505X


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ger en stabil förlängning av trådlösa nätverk. Nätverkshastigheterna är dock ganska långa.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Nätverksstandarder
WiFi 6, Gigabit Ethernet
Anslutningar
1 Ethernet port
Hastighet
1200 Mbit/s
Mått
7,4 × 4,6 × 12,5 cm
Effekt
10 W
Vikt
265 g
Skrivhastighet
97,2 Mbit/s
Läshastighet
97,0 Mbit/s