De fem porte kører alle 2,5 gigabit

QNAP QSW-1105-5T

Framtidssäker och snabb switch.

av Henrik Ræder Clausen #Nätverkstillbehör #QNAP
9.5

En nätverksswitch är i princip en fördelardosa för fasta nätverk. Den ansluts med en nätverkskabel till routern och sedan kan ett antal enheter anslutas med kabel till switchen för att ansluta till nätverket.

QNAP:s välbyggda switch utlovar dubbelt så snabba nätverk än vad vi är vana vid. Den har nämligen stöd för hastigheter på upp till 2,5 gigabit/sekund. Det är 2,5 gånger snabbare än vanliga 1-gigabitnätverk. QSW-1105-5T fungerar även med äldre routrar och nätverksenheter.

Våra hastighetsmätningar visar på stabila och riktigt höga hastigheter på runt 2,36 gigabit i sekunden. Det fina är att hastigheterna hålls uppe även när det går trafik på flera av portarna samtidigt, något som annars är en svag punkt i billigare switchar. Med QNAP QSW-1105-5T får man alltså fullt utbyte av routrar och andra enheter som har stöd för 2,5 gigabit/sekund.

En sak som slår oss jämfört med traditionella switchar är hur välbyggd QSW-1105-5T är. Den är rejält tung och den blir varm vid full belastning, men kylningen tycks effektiv eftersom det inte behövs någon fläkt.

Installationen är så enkel som den ska vara med en switch. Det finns fem nätverksportar och en strömanslutning. Så fort ström och routern ansluts fungerar switchen. Gamla 1-gigabitsenheter fungerar klockrent och de har ingen påverkan på hastigheterna i övriga portar. Därmed är QNAP:s switch en framtidssäker utbyggnad av nätverket hemma. Det enda att fundera över är den väl tilltagna prislappen. Det finns 1-gigabitsswitchar som kostar en tiondel så mycket.


+ Välbyggd
+ Höga och stabila hastigheter
+ Klarar hög belastning
Mycket dyrare än andra switchar

Läs mer om QNAP QSW-1105-5T


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Otroligt välbyggd switch för framtidens snabba nätverk. Dock extremt dyr.

Specifikationer

Märke
QNAP
Nätverksstandarder
IEEE 802.3bz (2,5 Gbit/s)
Anslutningar
5x 2,5 Gigabit Ethernet
Hastighet
2,5 Gbit/s
Mått
3,4 x 18,0 x 14,5 cm
Effekt
12 W
Vikt
577 g
Skrivhastighet
2,35 Gbit/s
Läshastighet
2,36 Gbit/s