Netgear Nighthawk M1

En mobil hotspot för trådlösa nätverk. Många funktioner och ett av de bästa sätten att skapa ett trådlöst nätverk på resan.

av Testzonen #Nätverkstillbehör #Netgear
8.8

En mobil router används för att skapa ett trådlöst nätverk var man än är någonstans, till exempel på semestern. Tack vare dagens mobila bredband är det inga problem att dela på en mobil internetanslutning mellan flera enheter.

M1 är en kvadratisk liten låda på 10×10 centimeter. Den har en usb c-port för laddning av det inbyggda batteriet och en usb 2.0-port för externa lagringsenheter, som då dyker upp i nätverket. Det finns en ethernetport för att använda routern som en fast router när möjlighet finns. Det som vid sidan om portarna ser ut som två gummifötter är i själva verket anslutningar för externa antenner, som då ger extra lång räckvidd i det trådlösa nätverket.

Installation och drift

En udda detalj är att M1 inte är hopmonterad när man köper den. Det beror på att det ska monteras ett datasimkort i den för att den ska fungera. När simkortet är på plats monteras batteriet och routern kan sättas ihop.

Den lilla färgskärmen visar status i nätverket, inklusive namn och (väldigt praktiskt) lösenordet. Det finns en indikator för batteriet och hur mycket data som har förbrukats i det mobila bredbandet. Netgear utlovar en drifttid på 24 timmar, men under våra tester räckte batteriet hälften så länge vid intensivt bruk.

Installationen är tämligen rättfram. Även här gör den inbyggda skärmen nytta eftersom den hela tiden visar vad som ska göras. Det är till och med enkelt att uppdatera routerns fasta program via M1:s enda knapp. Det hela fortsätter med ett par dialogrutor när en dator för första gången ansluts till det trådlösa nätverket. Här är det bara att ange nätverkets namn samt lösenordet.

I dagligt bruk fungerar M1 som vilken annan router som helst. Så länge det mobila bredbandet är bra märker den enskilda användaren inte någon skillnad. Routern styrs från en webbsida eller en app och den innehåller samma funktioner som en fast router. Det går till exempel att använda gästnätverk, bevilja åtkomst till portar och använda routern som en DLNA-server för mediauppspelning.

Prestanda

I teorin kan Nighthawk M1 klara hastigheter på en gigabit i sekunden. Om man når dit i praktiken beror naturligtvis på mobiltäckningen där man befinner sig och om mobilmasterna i området är uppgraderade med den senaste tekniken. Våra tester visar hastigheter på runt 36 megabit i sekunden, vilket motsvarar den maximala hastigheten i det mobila bredbandet på platsen. Under vanliga förhållanden når vi en räckvidd på cirka 30 meter.

Frågan är då vad enheten gör bättre än en hotspot från mobilen? Svaret är att det finns flera viktiga skillnader: Batteriet varar mycket längre, räckvidden och överföringshastigheterna är bättre och den innehåller alla funktioner vi förväntar oss i en modern router. Nackdelen är förstås att routern är riktigt dyr.


+ Nyaste och snabbaste tekniken
+ Lätt att installera och att använda
+ Många funktioner
Ganska dyr


Netgear Nighthawk M1 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Netgear Nighthawk M1

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Marknadens bästa resvänliga hotspot. Den ger betydligt fler funktioner än vad som är möjligt när en mobiltelefon används som hotspot. Det märks inte minst på priset.

Specifikationer

Märke
Netgear
Nätverksstandarder
LTE Advanced, 802.11 a/b/g/n/ac,
Anslutningar
1x usb c, 1x usb 2.0, Gigabit Ethernet, MicroSIM, MicroSD
Hastighet
1 Gbit/s
Mått
10,5 x 10,5 x 2,4 cm
Vikt
240 gram