Devolo Home Control Starter Pack

Devolo Home Control Starter Pack

Ett startpaket för Devolos hemövervakningssystem som kan byggas ut med en rad olika enheter.

av #Nätverkstillbehör #Devolo
8.1

Att automatisera sitt hem för att kunna övervaka och styra och även låta en del av hemmets funktioner sköta sig själva, har gått från att vara något som tekniknördar håller på med till att vara något även för vanliga användare. Devolo vill ha sin del av automatiseringskakan och lanserar det som kort och gott kallas för Devolo Home Control.

Grundpaketet Home Control Starter Pack innehåller tre delar: en centralenhet, som är hjärtat i hela systemet, en dörr-/fönsterkontakt och en fjärrstyrd strömbrytare. De olika delarna är visserligen inte speciellt snygga, men tillräckligt diskreta och intetsägande för att man knappt ska lägga märke till dem.

Systemet kräver ett konto på mydevolo.com. För att konfigurera och använda alla funktioner får man antingen öppna sidan i en webbläsare eller använda appen Home Control i mobiltelefonen. Centralenheten bör placeras så centralt som möjligt. Den ska anslutas till ett vägguttag och till nätverket med en nätverkssladd och sedan är det bara att följa instruktionerna på sajten för att koppla upp den. Därefter är det klart att börja lägga till kontakter och sensorer.

Devolo förtjänar beröm för sina föredömligt enkla instruktioner. Små videosekvenser och enkla instruktioner (på engelska) gör det enkelt att koppla upp centralenheten mot internet och att ansluta enheter till systemet. Somliga instruktioner kan verka lite underliga, som att lägga en enhet bredvid där den ska vara men inte ansluta den. Om man struntar i att ifrågasätta det och bara följer guiden kommer det att gå bra.

Något som Devolo har lyckats med är systemets flexibilitet. Ju fler prylar man skaffar sig, desto mer kreativ går det att vara. Startpaketets innehåll är ett bra exempel. Visst går det att nöja sig med att tända och släcka hallampan med strömbrytaren, antingen manuellt oavsett var man befinner dig eller konfigurera den att tändas när solen går ner. Ansluts brytarkontakten vid ytterdörren kan lampan tändas automatiskt när dörren öppnas. Köp till en brandvarnare, så skickas ett meddelande till telefonen samtidigt som alla hemmets anslutna lampor tänds och så vidare.

Det finns dock lite smolk i glädjebägaren. Allting är på engelska vilket betyder att främst webbgränssnittet kan vara lite klurigt att använda, inte nödvändigtvis för att språket skulle vara svårt utan för att det finns så många inställningsmöjligheter. Ironiskt nog finns det trots detta en del funktioner som jag saknar jämfört med andra system. Meddelandefunktionerna fungerar lite si och så, det är inga problem att få e-post med meddelanden, men att få push-notiser till mobiltelefonen fungerar bristfälligt. Alla nödvändiga batterier för sensorer ingår, men det kan möjligtvis bli frustrerande när det är dags att byta eftersom de inte använder vanliga AA eller AAA-batterier.

Devolo har redan släppt en rad extra enheter som termostat för element, strömbrytare, brandvarnare, fuktighetssensor och många fler. En stor fördel är att Devolos system använder det som kallas Z-wave, som är något av en standard för trådlös kommunikation inom hemautomatisering. Man behöver med andra ord inte hålla dig inom Devolos system utan kan köpa kringutrustning från andra tillverkare så länge de använder Z-wave. Det har dessutom stöd för Philips Hue.

Om man tittar på prislappen, oavsett om det handlar om Home Control Starter Pack eller de lösa extraprylarna, kan det kännas lite avskräckande. Det är dock viktigt att komma ihåg att det här är en helt annan nivå än fjärrstyrda strömbrytare som kostar en femtedel så mycket. Ta bara en sådan detalj som att strömbrytaren inte bara är av/på, utan dessutom innehåller en mätare för strömförbrukning i realtid, samt har historik och statisk för tidigare strömförbrukning.


+ Diskret design
+ Enkel installation
+ Flexibelt
Ej på svenska


Devolo Home Control Starter Pack finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Devolo Home Control Starter Pack

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett flexibelt system för att automatisera, fjärrstyra och övervaka hemmet. Tyvärr bara på engelska.

Specifikationer

Märke
Devolo
Nätverksstandarder
Z-Wave Plus, Z-Wave
Anslutningar
Ethernet, usb 2.0
Mått
70 x 130 x 40 mm (basenhet), 56 x 93 x 34 mm (strömbrytare), 28 x 96 x 24 mm (kontaktbrytare)
Övrigt
Nätverkssladd, fästskruvar och batteri