Test av Zyxel NAS326

Zyxel NAS326

Zyxel NAS326 är i grunden enkel att installera och att använda.

av #Nätverkshårddisk (NAS) #ZyXEL
8.5

Jag måste erkänna att jag aldrig har installerat en NAS. Därför sätter förstås vår käre testredaktör Zyxels NAS NAS326 i händerna på mig. Detta test bygger alltså på mina erfarenheter som ovan NAS-ägare.

Det är egentligen ganska enkelt att komma i gång med Zyxels NAS och även om detta är den första nätverkshårddisk som undertecknad har satt upp kommer jag långt utan någon form av hjälp. Först ska en eller två interna hårddiskar monteras i var sitt fack, något som alla klarar eftersom det bara är att skjuta dem på plats. Resterande installation är intuitiv: Anslut ström- och nätverkssladdarna, starta webbläsaren i datorn, öppna webbadressen findme.zyxel.com och tryck på parningsknappen på Zyxel NAS326.

Här stöter vi dock på problem. Eftersom vi anslöt NAS326 till en Apple AirPort Express-router, blev det något tok med ip-inställningarna. Någon hjälp via Zyxels officiella kanaler finns inte utan det enda som löste det hela var att söka på Google och hitta hjälp från annat håll. Det största problemet vid en installation av Zyxel NAS326 är tydligen att få den att fungera smidigt med den egna routern. Varför då inte ge användarna mer hjälp om just detta?

Smarta appar

När Zyxel NAS326 väl är i gång är den extremt tyst och enkel att hantera. Det är lätt att spara bilder, filmer och dokument på den och sedan komma åt alltihop via en webbläsare. Även om användargränssnittet inte är världens enklaste när man letar bland undermenyerna, så är det ganska lätt att hitta rätt. Vid ett tillfälle dök det dock upp ett felmeddelande om att vi skulle installera Windows Media Player till Firefox när vi försökte titta på video i webbläsaren Chrome. Det är inte bara konstigt, vem vill använda Media Player för att spela upp filmer?

Det finns två appar, Zyxel zCloud och Zyxel Drive, för Android och iPhone som fungerar klockrent. Med dem går det att ta backup och hämta filer samt spela upp filmer och musik.

Zyxel NAS326 ger ett blandat intryck. På papperet är den enkel att installera, men om det uppstår problem är det svårt att få hjälp. Den är i grunden lätt att använda, men användargränssnittet i webbläsaren känns inte särskilt modernt.


+ Intuitiv installation
+ Bra appar
+ Näst intill ljudlös
Dålig support


Zyxel NAS326 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Zyxel NAS326

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Zyxel NAS326 passar dig som för första gången behöver en NAS, men det behövs en del grundläggande kunskaper om nätverk och datorer.

Specifikationer

Märke
ZyXEL
Minne
512 DDR3
Kapacitet
2x 6TB HDD (ingår inte)
Anslutningar
2x usb 3.0, 1x usb 2.0, 1x gigabit ethernet
Antal fack
2 (2.5 eller 3.5 tum SATA II, 6TB vardera)
Mått
20,7 x 16,4 x 12,3 cm
Vikt
1,2 kg
Effekt
5,5 watt
Övrigt
DLNA 1.5, UPnP