Synology DS916+

Synology DS916+ är en NAS med plats för fyra hårddiskar på 3,5 tum. Prestandan är hög och nätverkshårddisken är framtagen för att hantera många saker samtidigt.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
9.5

NAS-specialisten Synology har ett imponerande urval av nätverkshårddiskar i sitt sortiment och de pumpar ständigt ut nya modeller. En titt på företagets hemsida visar att det finns 31 olika NAS:ar att välja mellan för privatpersoner och företag. Denna gång har vi fingrat på en NAS som egentligen är avsedd för mindre företag, men som förstås fungerar lika bra hemma för den med extrema krav.

Som vanligt med Synology måste man köpa till hårddiskar och installera först dem och därefter operativsystemet DSM. I DS916+ ryms det fyra 3,5-tumshårddiskar eller SSD:er. Vi har testat med två stycken hårddiskar.

Installationen är enkel. Själva hårddiskarna läggs i sina fack och trycks enkelt på plats. Därefter är det bara att ansluta NAS:en till routern och installera programmet Synology Assistent i datorn. Det hittar omgående NAS:en i nätverket och drar i gång en installationshjälp. Det mesta går av sig själv och ett par klick och 25 minuter senare är DS916+ redo.

DS916+ imponerar direkt. Den har gott om minne och en processor som är kraftfull nog att driva en pc. Synologys operativsystem för NAS:ar baseras på appar och därför är det skönt med mycket kraft, eftersom allt startar blixtrande snabbt. Detta är helt klart den snabbaste nätverkshårddisken vi har testat. Under testet utnyttjas aldrig med än tio procent av ramminnet, medan processorn under korta intervaller kan nå 40 procent av sin kapacitet. Slutsatsen är att det finns kraft att hantera allt en NAS kan utsättas för.

Det enda som inte känns genomsmidigt är faktiskt att börja spara filer på DS916+. Det går inte förrän man upprättar volymer och sedan delade mappar. Det är dock något som gäller för alla NAS:ar, men det skär sig lite gentemot allt annat som Synology har fått till så enkelt och smidigt. Priset är förstås ett aber och även om det är rimligt för en NAS med den här kapaciteten är det att ta i för hemmabruk.

Med programmet Synology Assistant är det lätt att hitta hårddisken i nätverket.

 

Synology DS916+ finns att köpa här via Prisjakt.


+ Oroligt höga prestanda
+ Snabb
Krångligt att börja spara filer
Dyr

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett kraftverk i form av en NAS med ypperliga prestanda som ligger långt över normala behov. Även om priset är högt är det rimligt för en NAS av denna kaliber.

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
8 GB
Kapacitet
Upp 40 terabyte (4x 10TB)
Anslutningar
SATA III, 3x usb 3.0, 2x 1000 Mbit LAN, eSATA
Antal fack
4
Mått
16,5 x 20,3 x 23,3 cm
Vikt
2,04 kg
Effekt
13 watt