Synology DS418j

DS418j är en nätverkshårddisk som kan husera upp till fyra interna hårddiskar i formatet 2,5 eller 3,5 tum. Maximal kapacitet är 48 terabyte.

av #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
8.2

Alla nätverkshårddiskar från Synology använder det rosade operativsystemet DSM, som är det mest omfattande NAS-os vi känner till. Det används förstå även i DS418j, som är en av marknadens billigaste nätverkshårddiskar som har plats för fyra lagringsenheter. Det fina med det är att vi kan få både riktigt mycket plats och samma operativsystem som i företagets dyraste modeller.

Installationen är som vanligt med Synology en tämligen enkel historia. Först måste chassit öppnas. Det sitter fyra fingerskruvar på baksidan som frigör chassit, som sedan lyfts av. Sedan ska en eller flera interna hårddiskar på 2,5 – eller 3,5 millimeter monteras i var sitt fack. Det är bara att trycka de interna hårddiskarna på plats. Skruva ihop allt och anslut ström- och nätverkskablar.

Synology jobbar hårt med användarvänligheten i alla lägen. Därför finns det ett program som hjälper till med installationen, Synology Assistant, som måste hämtas från Synologys svenska webbplats. Programmet är, precis som operativsystemet DSM, på svenska och härifrån installeras DSM i nätverkshårddisken.

När man väl har ip-adressen är det bara att knappa in den i webbläsaren och använda den ännu enklare installationsguiden i själva nätverkshårddisken i stället. Den hämtar och installerar DSM automatiskt.

Guiden tar ungefär tio minuter att fullfölja och därefter är operativsystemet installerat, användarkontot upprättat och DS418j redo att användas. Det hela slutar med att man får bestämma om en hel rad med appar ska installeras i NAS:en. Här finns det mycket att välja mellan, till exempel ett bildprogram, en nedladdningshanterare och en videospelare. DS418j är med andra ord inte enbart en passiv hårddisk för filer, utan en komplett server som kan användas till allt som rör bilder, video och musik i ett hushåll. Det finns till och med en inbyggd DNS-tjänst som gör det möjligt att nå innehållet via internet när man är på semester.

DSM är ett i sammanhanget enastående operativsystem. Det är tydligt och på svenska, men den stora fördelen är att det påminner mycket om skrivbordet i Windows. Det finns en startmeny och appar kan startas med dubbelklick. Det finns en kontrollpanel och allt visas med tydliga ikoner.

Det finns även en handfull appar att hämta till mobilen, till exempel en nedladdningshanterare, appar för att spela musik och film, en fotovisare och en app för övervakning. Det fina är att det genom dem går att nå bilder, filmer och musik via telefonen var man än befinner sig i världen.

Med nedladdningshanteraren går det att låta NAS:en hämta och spara filer från internet. Surveillance Station är en övervakningsapp som förvandlar DS418j till en professionell bevakningscentral. Det kräver förstås att man installerar en eller flera övervakningskameror hemma och ansluter dem till nätverket. Är det gjort kan de läggas till i övervakningsappen och hålla koll på vad som händer därhemma när du inte är på plats. Värt att notera är att det bara ingår licenser för två kameror. Den som vill ha fler får betala omkring 2000 kronor för två licenser till. Lite snålt kan man tycka.

En viktig anledning till att DS418j är billigare än de flesta av Synologys övriga modeller med plats för fyra hårddiskar, är att mängden ramminne bara är en gigabyte och att processorn är lite enklare. För hemmabruk är detta knappast något som märks. Det går utmärkt att spela video i hög upplösning, flytta stora filer över nätverket och samtidigt hålla koll på övervakningskamerorna utan att det hackar eller att nätverkshårddisken pressas. Det är först när flera använder NAS:ens tjänster samtidigt som det börjar märkas att krafterna inte riktigt räcker till för att allt ska flyta smärtfritt. Å andra sidan är DS418j alltid tyst och den kan stå på utan att störa nattsömnen.


+ Fantastiskt operativsystem
+ Vettigt pris
+ Tyst
Snålt med ramminne


Synology DS418J finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Synology DS418J

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med DS418j får vi en NAS som kan förses med enorma mängder lagringsutrymme. Det världsledande operativsystemet gör det lätt att styra all underhållning hemma.

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
1 GB DDR4
Kapacitet
48 TB (4x 12 TB HDD) (kapaciteten varierar efter RAID-typ)
Anslutningar
2x usb 3.0, 1x LAN
Antal fack
4
Mått
18,4 x 16,8 x 23 cm
Vikt
2.21 kg
Effekt
8,97 watt