Test av Synology DS418

Synology DS418

Synology gör några av marknadens bästa nätverkshårddiskar och DS418 är inget undantag.

av #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
9.4

Synology gör några av marknadens bästa nätverkshårddiskar, och nya DS418 är inget undantag. Den har plats för fyra hårddiskar med en maximal total storlek på 48 terabyte. Som vanligt följer det inte med några hårddiskar, dem får man köpa till. De är dock enkla att montera. Varje hårddisk sitter i ett eget fack som enkelt skjuts på plats. Alla facken behöver för övrigt inte fyllas.

När det är klart är det bara att ansluta DS418 till routern med en nätverkskabel, koppla in strömadaptern och dra i gång den svenskspråkiga installationen via webbläsaren. Det hela tar inte ens en kvart innan hårddisken dyker upp i nätverket.

Det som är Synologys stora styrka är användargränssnittet, som påminner mycket om Windows. Allt är på svenska och uppbyggt av appar med tydliga ikoner. Det går att installera massor med nya appar och därmed få fler funktioner för allt från att strömma film till att ta backup. Det finns appar för mobila enheter, så att det går att nå hårddisken från såväl datorn som mobiltelefonen och smart-tv:n.

Snabba filöverföringar
Minnet och den kraftfulla processorn med fyra kärnor ger prestanda nog för att driva systemet utan svikta. Det går att ta backup av datorn, spara video från nätverkskameror och titta på en video på tv:n samtidigt utan att det hackar eller blir pauser.

Filöverföringarna är snabba, även om det i praktiken är svårt att komma upp i läs- och skrivhastigheterna 226 respektive 179 megabyte per sekund som Synology uppger. Via en trådlös anslutning kommer vi upp i ungefär hälften, vilket ändå inte är så tokigt – även om det finns snabbare alternativ på marknaden.

Allting exekveras med ett svagt brum från den svarta lådan. Är det tyst i rummet märks DS418 tydligt när den står i närheten, men det är egentligen ingenting som stör. Lådan är mer funktionell än snygg och DS418 kan med fördel gömmas undan. I övrigt är detta en riktigt bra NAS.


+ Snabb
+ Tyst
+ Enkel installation
+ Bra operativsystem


Synology DS418 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Synology DS418

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Snabb och tyst nätverkshårddisk med mer funktionell än elegant design.

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
2 GB
Kapacitet
48 TB (4x 12 TB HDD, ingår ej)
Anslutningar
2x usb 3.0, 2x LAN
Antal fack
4
Mått
19,9 x 22,3 x 16,6 cm
Vikt
2,28 kg
Effekt
8,8 watt
Skrivhastighet
226 MB/s
Läshastighet
170 MB/s