Synology DS118

Liten nätverkshårddisk från Synology med plats för en hårddisk på maximalt tolv terabyte.

av #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
7.9

Begreppet nätverkshårddisk, eller NAS, räcker inte till för att beskriva Synology DS118. Från början var en NAS en simpel lagringsenhet som kopplades upp mot nätverket. Synology DS118 är mycket mer än så, med många fler funktioner och användningsområden.

DS118 är Synologys instegsmodell som rymmer en enda hårddisk. Operativsystemet är dock identiskt med det som finns i företagets alla andra nätverkshårddiskar. Här finns alltså samma funktioner som i de ­dyrare modellerna, men lagringsutrymmet är begränsat, processorn svagare och ramminnet mindre.

Under installationen följer vi den snabbstartsguide som innsmed. Den visar hur en intern hårddisk monteras och hur NAS:en därefter ansluts till routern med den nätverkskabel som följer med. Efter ett par minuters uppstart hörs det ett litet pip och så ska man öppna adressen http://diskstation:5000 i webbläsaren.

Då startar nästa guide, som både formaterar hårddisken och installerar operativsystemet från internet tillsammans med de viktigaste apparna. Det finns mängder med appar, eller program, som enkelt installeras i DS118 för att tillföra nya funktioner. Med appen Download Station går det att hämta filer från internet utan att ­använda datorn, och Photo Station fungerar som familjens digitala fotoalbum.

Efter tio minuter är DS118 klar att tas i bruk. Ingen annan tillverkare gör det enklare att komma i gång, bland annat därför att operativsystemet är på svenska.

I det nedre högra hörnet av inställningssidorna visas hela tiden belastningen av processorn, ramminnet och nätverket. När vi provar att installera tio appar samtidigt blir belastningen bara moderat, trots att hårddisken jobbar för fullt.

Processorn är på i sammanhanget ynka 1,4 gigahertz. DS118 kan trots det avkoda video på 4K med 60 bilder i sekunden till en tv. Det är en uppgift som skulle ge många datorer problem.

Synology har flera mobiltelefonappar för såväl iOS som Android, för att exempelvis nå filer på hårddisken när man inte är hemma.

Under våra tester lyckas vi aldrig pressa DS118 så hårt att den börjar hacka. En anledning att köpa en större modell torde vara att man vill ha mer lagringsutrymme – om nu tolv tera­byte inte räcker, vilket är den övre gränsen i DS118 – eller att man vill ha en RAID-lösning. Vill du styra många nätverkskameror eller strömma video till många enheter samtidigt är DS118 inte heller rätt modell.


+ Billig nybörjar-NAS
+ Lätt att installera och använda
+ Många bra appar
Bara plats för en hårddisk


Synology DS118 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Synology DS118

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En av marknadens bästa nätverkshårddiskar för sig som aldrig provat tidigare. Liten men ändå snabb och full av funktioner.

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
1 GB DDR4
Kapacitet
Max12 TB
Anslutningar
1x LAN, 2x usb 3.0
Antal fack
1x 2,5/3,5 tumr
Mått
16,6 x 7,1 x 22,4 cm
Vikt
0,7 kg
Effekt
4,22 Watt
Övrigt
Ljudnivå: 16.7 dB(A)