Fronten af DS220j har en stribe lysdioder, der viser status for drevet.

Synology DiskStation DS220j

Funktionsrik NAS.

av Henrik Ræder Clausen #Nätverkshårddisk (NAS) #Synology
8.4

Synologys nätverkshårddisk DS220j är en bra lösning för att få plats med säkerhetskopior, fotoarkiv och annat som behöver sparas. Samtidigt fungerar den utmärkt som medieserver. DS220j är enkel att använda, rimligt tyst och full av funktioner tack vare alla appar. Tyvärr innehåller den inte tillräckligt med minne för sin potential.

Något som är viktigt med nätverkshårddiskar är att det ska vara lätt att hitta och aktivera olika funktioner. Detta klarar Synology med den äran. Den tydliga installationsguiden ser till att hårddiskarna formateras på rätt sätt. När det är klart ser administrationssidan ut som Windows med ikoner för varje funktion och en appbutik.

Vi mäter läs- respektive skrivhastigheter på 74,9 och 115,6 megabyte i sekunden. Det är bra resultat för en NAS i den här prisklassen.

På baksidan hittar vi en ethernetport och två usb 3.0-portar för exempelvis externa hårddiskar. Lådan har plats för två interna hårddiskar (ingår inte). De skruvas fast och ljudet från dem dämpas genom att hårddiskvaggorna är upphängda i gummibussningar. Det är inte lika elegant som i dyrare enheter, men det är enkelt och välgjort.

DS220j drivs av en kraftig 64-bitarsprocessor med fyra kärnor. Lagringskapaciteten beror på vilka hårddiskar som monteras i lådan. De kan maximalt vara på 32 terabyte tillsammans. Om funktionen för spegling utnyttjas (båda hårddiskarna har identiskt innehåll), är den maximala kapaciteten 16 terabyte.

Ramminnet på lite snåla 512 megabyte kan inte utökas. Ramminnet räcker inte riktigt till om många använder hårddisken samtidigt eller om många appar installeras och aktiveras.

De appar som följer med ger ett överflöd av funktioner för både hemmabruk och mer professionella sammanhang. Här finns det till exempel en medieserver för bild och ljud, det går att skapa en webbserver och databaser, samt inte minst det fina bildprogrammet Moments, som automatiskt sorterar bilder efter tid, plats och andra kriterier. För den som har en stor fotosamling är DS220j ett utmärkt sätt att förvara dem.


+ Hög lagringskapacitet
+ Kraftfull processor
Begränsat med ramminne
Kan inte uppgraderas

Läs mer om Synology DiskStation DS220j


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En fin nätverkshårddisk för hemmabruk och perfekt som fotoarkiv. Orkar inte med många användare samtidigt.

Specifikationer

Märke
Synology
Minne
512 MB
Kapacitet
Max 2x 16 TB
Anslutningar
Gigabit Ethernet, 2x usb 3
Antal fack
2
Mått
16,5 x 10,0 x 22,6 cm
Vikt
0,88 kg
Effekt
5,1 W
Övrigt
Operativsystem: DSM 6,22
Skrivhastighet
115,6 MB/s
Läshastighet
74,9 MB/S