Fronten er bygget i spinkelt plastik, men alt virker, som det skal.

QNAP TS-253Be

NAS för tekniker

av Morten Skeldal Østergaard #Nätverkshårddisk (NAS) #QNAP
9.4

QNAP TS-253Be är en nätverkshårddisk där fokus har legat på att leverera bra specifikationer i relation till priset. Den innehåller till exempel en kraftfull processor, hdmi-anslutning och möjlighet att uppgradera enheten om det skulle visa sig att dina behov förändras.

Till det yttre är enheten inte speciellt imponerande. Man skulle kunna tycka att i alla fall facken som håller hårddiskarna i en kvalitets-NAS borde vara gjorda av metall. Här är dock facken och det mesta av chassit gjort i plast. QNAP har helt enkelt valt att lägga mer av sina resurser på insidan än på utsidan.

Jag fick nästan en mindre chock under installationen när NAS:en plötsligt började prata med mig. Jag hade börjat installera ny firmware när nätverkshårddisken började berätta vad den höll på med. Det är faktiskt otroligt praktiskt att den kommunicerar med tal eftersom en NAS sällan är ansluten till en skärm där man kan se vad som pågår.

QNAP TS-253Be framstår som att den är döpt av en ingenjör och inte av någon med känsla för reklam och på samma sätt verkar operativsystemet vara framtaget av någon tekniskt kompetent människa som inte brytt sig om vanliga användare. NAS:en innehåller mängder av smarta funktioner, men det är svårt att navigera bland dem. Flera gånger fick jag söka på internet för att ta reda på hur jag skulle göra, eftersom manualen inte innehöll några svar. Det här är inte en NAS för nybörjare.

Om du däremot kan en del om nätverk och har använt en nätverkshårddisk tidigare får du väldigt mycket för pengarna. QNAP-enheten är snabb och erbjuder en överväldigande mängd möjligheter. Du kan till exempel använda ”link-aggregation” och låta enheten använda två nätverks­sladdar samtidigt för att fördubbla kommunikationshastigheten. Om inte ens det är tillräckligt har TS-253Be en expansionsport där det går att montera ett ännu snabbare internt nätverkskort. På baksidan finns två stycken hdmi-portar så att du kan styra NAS:en utan någon mellanliggande dator eller spela upp film direkt till en tv eller datorskärm.

QNAP TS-253Be är en NAS där inte ens krävande användare får slut på möjligheter, men där nybörjare kan drunkna bland alla funktioner som dessvärre inte alltid presenteras speciellt pedagogiskt.


+ Många funktioner
+ Bra utbyggnadsmöjligheter
Komplicerad

Läs mer om QNAP TS-253Be


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett fyrverkeri med spännande funktioner, men det krävs en del tekniskt kunnande för att få ut så mycket som möjligt.

Specifikationer

Märke
QNAP
Minne
2 GB
Kapacitet
-
Anslutningar
5x usb 3.0, 2x hdmi 1,4b
Antal fack
2
Mått
168 x 105 x 226 mm
Vikt
1,66 kg
Effekt
13,1 W
Övrigt
PCIe-port för expansioner          
Skrivhastighet
118,5 MB/s
Läshastighet
118,5 MB/s