Det er nemt at montere harddiske i TS-251D.

QNAP TS-251D-4G

Funktionsrik NAS som även fungerar som en dator.

av Henrik Ræder Clausen #Nätverkshårddisk (NAS) #QNAP
8.8

QNAP:s nya nätverkshårddisk TS-251D är välbyggd och snabb. När den lite röriga installationen är klar är det enkelt att arbeta med enheten och den gör det den ska på ett förnämligt sätt.

Administrationssidorna är lätta att komma överens med och det faktum att det går att ansluta en bildskärm och ett tangentbord direkt till nätverkshårddisken är ett plus.

Med två Seagatehårddiskar på två terabyte vardera får vi läs- och skrivhastigheter på cirka 117 megabyte i sekunden. Det är ett bra resultat som ligger nära gränsen för vad nätverket klarar. Små filer läses/skrives med 38 respektive 54 megabyte per sekund, vilket också är ett bra resultat.

I gengäld är det svårt att bli imponerad av installationen. Nätverkshårddiskar bygger visserligen på komplicerad teknik och QNAP har försökt att förklara det hela, men mängden av detaljer, program och hjälpfunktioner överväldigande. QNAP borde ha förenklat installationen rejält till att bara omfatta de vanligaste inställningarna och låta resten vara åt dem som vill grotta ner sig i alla funktioner.

Den fysiska inställningen är tvärtom rättfram. Fronten ska tas loss för att blotta de två fack där hårddiskarna ska sitta. De sitter i var sin liten hållare och de behöver inte ens skruvas fast. Det är bara att trycka hållarna på plats för att de ska hamna rätt. Värt att notera är att det inte finns något skydd som stoppar någon från att öppna luckan och pilla på hårddiskarna.

Enheten dyker direkt upp i Windows och den tilldelas en enhetsbeteckning, i vanliga fall Z:. Därefter fungerar den tryggt och lugnt utan att bråka det minsta. Visserligen låter det lite från hårddiskarna, men inte ens under hård belastning störs vi av något fläktljud.

Som med andra modeller från QNAP kan TS-251D användas nästan som en fristående dator. Det finns en hdmi-port för en bildskärm och en usb-port för mus och tangentbord. När funktionen är aktiverad går det att använda en inbyggd webbläsare, LibreOffice och några spel. I vårt testexemplar med fyra gigabyte ramminne fungerade detta snabbt och elegant. Det är också praktiskt att filer kan sparas direkt i enheten eller på ett anslutet usb-minne.

Det finns en mängd medföljande program, till exempel en medieserver som strömmar video i 4K utan hack eller störningar. Det finns appar för ljud- och videoströmning, bildkatalogisering med flera. Apparna är överlag bra och lätta att använda.

Det går även att montera tilläggskort i enheten för att ytterligare förbättra prestandan. Det kan till exempel röra sig om ett snabbare nätverkskort eller ssd-lagring (som även kan fungera som cache). Det senare är vettigt om det är så många som delar på nätverkshårddisken att hastigheterna börjar påverkas.


+ Snabb
+ Kan användas som en dator
+ Uppgraderingsbar
Rörig installation

Läs mer om QNAP TS-251D


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En välbyggd nätverkshårddisk med höga prestanda för fildelning. Många bra program och funktioner.

Specifikationer

Märke
QNAP
Minne
4 GB
Kapacitet
Max 32 TB
Anslutningar
Gigabit Ethernet, 2x usb 3, 3x usb 2, hdmi
Antal fack
2
Mått
16,8 × 10,5 × 22,6 cm
Vikt
1,48 kg
Effekt
20 W
Övrigt
Funkar även som pc
Skrivhastighet
117,2 MB/s
Läshastighet
116,6 MB/s