Der er en knap på forsiden, så du kan tage backup direkte fra en ekstern harddisk eller USB-nøgle.

Netgear ReadyNAS 212

Prisvärd nätverkshårddisk

av Morten Skeldal Østergaard #Nätverkshårddisk (NAS) #Netgear
8.3

Netgear är ett företag som har specialiserat sig på nätverksprodukter, bland annat några verkligt bra routrar. Den expertisen skiner igenom i deras nätverkshårddisk ReadyNAS 212, som bland annat utmärker sig genom väldigt bra överföringshastig­heter. Priset på Netgears NAS är dessutom lägre än hos flera av konkurrenterna i samma prisklass.

ReadyNAS 212 är stor som en liten skokartong, och det är enkelt att öppna fronten för att montera hårddiskarna. Sedan behöver du bara starta maskinen och installationen påbörjas.

Operativsystemet har en överskådlig design med en rad flikar längst upp som fungerar som kategorier för de olika funktionerna, bland annat för att installera och hantera nya appar och se statusen för de installerade hårddiskarna. Det är inte riktigt i nivå med konkurrenternas operativsystem där man hanterar nätverkshårddisken i en Windows-liknande miljö med ikoner och fönster, men det är ändå enkelt att utföra de uppgifter som man vill ta sig för.

Filöverföringar går snabbt. På baksidan finns två usb-portar där det går att ansluta usb-minnen och hårddiskar. Här finns även en eSATA-port, och en hårddisk som ansluts här kommer att ge nästan lika hög överföringshastighet som om hårddisken monterats internt. På fronten finns en usb-port och en knapp som startar en säkerhetskopiering av innehållet på exempelvis ett usb-minne som ansluts till porten. ReadyNAS 212 är förhållandevis tyst så du behöver inte gömma undan den utan kan låta den stå framme på skrivbordet.

Utbudet av appar för pekdatorer och telefoner är inte lika stort som hos exempelvis Synology, men det finns bland annat en app för filhantering så att du alltid har tillgång till dina filer. Det saknas en användarvänlig app för att spela upp film, musik och bilder, och generellt ger ReadyNAS 212 intrycket att Netgear har fokuserat på att skapa väldigt bra hårdvara men inte lagt ner speciellt mycket energi på att utveckla användarvänlig programvara. Det är faktiskt en privat programmerare som har skapat den bästa appen till ReadyNAS 212. Den övervakar alla delar av NAS:en och ger även möjlighet att starta och stoppa tjänster samt starta om nätverkshårddisken även när du inte är hemma, vilket brukar vara det enklaste sättet att lösa eventuella problem som kan uppstå.


+ Snabba överföringar
+ Gedigen konstruktion
Det kunde finnas fler extraprogram

Läs mer om Netgear ReadyNAS 212


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

ReadyNAS 212 är en snabb och genomtänkt NAS till ett pris som ligger under de närmaste konkurrenternas.

Specifikationer

Märke
Netgear
Minne
2 GB
Kapacitet
24 TB
Anslutningar
1x eSATA, 3x usb 3.0, 2x gigabit ethernet
Antal fack
2
Mått
220 x 101 x 142 mm
Vikt
2,04 kg
Effekt
10 W
Övrigt
Backupknapp
Skrivhastighet
114,4 MB/s
Läshastighet
114,5 MB/s