Drobo 5N2

5N2 är en NAS med plats för 5 hårddiskar samt en extra SSD för ökad prestanda. Allt styrs av programmet Drobo Dashboard.

av #Nätverkshårddisk (NAS) #Drobo
5.7

Drobo tillverkar mer eller mindre extrema lagringsenheter för hemmabruk, bland annat nätverkshårddisken 5N2. Det är en ganska stor NAS med plats för hela fem 2,5- eller 3,5 tumshårddiskar eller SSD-enheter.

Vi inleder vårt test med att montera i två hårddiskar. Det sker enkelt från framsidan och fronten, som är fäst med magneter, är lätt att ta loss. Sedan är det bara att skjuta hårddiskarna på plats – precis så enkelt som det ska vara. När de klickar fast är de inkopplade och klara att tas i bruk.

Därefter är det bara att ansluta nätverkskabeln till routern och strömsladden. Drobo upprättar sig själv som en nätverksenhet och färdigställer hårddiskarna, så att de blir tillgängliga i nätverket.

Drobo är på flera sätt lite annorlunda än andra nätverkshårddiskar som vi brukar testa. Ofta finns det till exempel åtminstone en usb-ingång på en NAS för att man ska kunna ansluta ett usb-minne eller en extern hårddisk, som sedan går att nå från nätverket. Något sådant finns inte här. Å andra sidan finns det ett extrafack under hårddisken där det går att ansluta en extra SSD-enhet av den typ som sitter i bärbara datorer. Potentiellt går det alltså att stoppa i hela sex lagringsenheter med andra ord.

På baksidan finns det dubbla nätverksportar, vilket är lite udda. De kan dock kopplas ihop för att ge högre överföringshastigheter (om routern stödjer det) eller fungera som backup. Om nätverket säckar ihop kan Drobo fortfarande vara ansluten direkt till en dator och vara tillgänglig den vägen. Men vem behöver egentligen det?

 

Drobo 5N2 styrs med programmet Dashboard. Det fungerar riktigt bra.

 

Tyvärr är manualer och program på engelska, vilket gör det hela onödigt krångligt. Det är bra att veta hur en NAS fungerar innan man ger sig på att konfigurera Drobo 5N2. Annars är det skönt att slippa styra hårddisken via webbläsaren, som är det vanliga. I stället används programmet Drobo Dashboard i datorn för att ställa in mappar, säkerhet och alla andra funktioner.

Från programmet går det även att installera nya appar i hårddisken, men det hela är inte särskilt lätt att komma överens med och emellanåt blir man osäker på effekten av de olika inställningarna och vilka appar som ska användas till vad. Apparna känns inte heller särskilt moderna utan känns som om de skrevs på 90-talet. Dessutom finns det mycket lite hjälp att få i programmet.

Lite undrande blir jag också när de två hårddiskarna på två respektive fyra terabyte dyker upp som en enhet i Windows med en total kapacitet på 63 terabyte. NAS:en fungerar, men Windows eller Drobo räknar fel på lagringsutrymmet.

Ett annat problem som kan vara störande är att hårddiskarna hörs hela tiden. Man blir snabbt trött på ljudet och ska man stå ut måste Drobo placeras i ett skåp. För de nära 5 000 kronor som 5N2 kostar är det enkelt att hitta betydligt mer lättanvända nätverkshårddiskar hos konkurrenterna.


+ 5 hårddiskfack
Ej usb
Svårhanterad
Låter mycket


Drobo 5N2 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Drobo 5N2

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det är underbart att kunna stoppa i hela fem hårddiskar i en NAS, men tyvärr är användarvänligheten inte i topp och apparna börja bli föråldrade.

Specifikationer

Märke
Drobo
Minne
2 GB DDR3 Hynix H5TQ4G63CFR (x4)
Kapacitet
Max 50 TB
Anslutningar
1x mSATA, 4x SATA, 2x gigabit LAN
Antal fack
5 HDD/SSD + 1 SSD (2,5/35 tum)
Mått
15 x 18,5 x 26,2 cm
Vikt
3,9 kilo (utan lagringsenheter)
Effekt
21 watt