ASUSTOR AS3102T

Asustor AS3102T

Experternas nätverkshårddisk

av #Nätverkshårddisk (NAS) #ASUSTOR
8.0

Det börjar inte så bra när vi packar upp AS3102T från Asustor. Detta är en avancerad produkt, men någon manual hittar vi inte. Den ligger på cd:n som följer med – vilket är miljövänligt men inte särskilt praktiskt.

Efter installationen av programmet Control Center i Windows går det dock bättre. Det hittar snabbt hårddisken på nätverket och visar all grundläggande information. Ett klick på knappen Öppna tar oss direkt till det i servern inbyggda html-gränssnittet. Lite krångel blir det dock innan vi släpps in. Det krävs nämligen att vi skriver in admin som användarnamn och lösenord – något som inte nämns i vare sig manualen eller snabbstartguiden.

AS3102T hanterar och installerar själv operativsystemet ADM på de hårddiskar som vi monterar. Vi behöver bara vänta på att det ska bli klart.
Byggkvaliteten är hög, men strömbrytaren sitter lite väl dold på baksidan. Såväl de program som finns på cd-skivan som serverns eget operativsystem är på svenska. Å andra sidan är en del felmeddelanden tämligen kryptiska när vi till exempel får veta att en app inte fungerar med nätverkshårddisken.

Det hela påminner mycket om konkurrenten Synologys operativsystem och även här går det att installera högvis med appar för alla möjliga ändamål. Precis som i fallet Synology går det att ställa in ett nedladdningscenter, installera tvservern DVBLink och mediespelare. Det fungerar ungefär som att installera appar i mobilen. Det finns faktiskt fler appar till Asustor än det gör till Synologys produkter, men det är mer tekniskt och krångligare här än med Synologys DSM- system. AS3102T innehåller en funktion som inte finns i andra nätverkshårddiskar i den här prisnivån: en hdmi-utgång. Till den kan en tv anslutas och med appar i AS3102T, till exempel webbläsaren Chrome och YouTube, går det att spela upp material via servern direkt på tv:n.

Hårdvarumässigt finns det ingenting att klaga på. Vi får hårdvarukodning av video upp till 4K, hårdvarukryptering av filer, 4K-video via hdmi-utgången och många fler appar än vi kan drömma om.

Den som inte har nätverksprylar som sitt främsta intresse får det dock lättare med motsvarande funktioner hos Synology.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Mycket avancerad nätverkshårddisk som kunde vara lättare att använda.

Specifikationer

Märke
ASUSTOR
Minne
2 GB
Kapacitet
Max 2 x 8 TB
Anslutningar
3 x USB 3.0, HDMI, gigabit LAN
Antal fack
2
Mått
16,5 x 21,8 x 10,2 cm
Vikt
1,17 kg