Roccat Leadr är en trådlös mus med tillhörande laddningsstation.

Roccat Leadr

Roccat Leadr är en lyxig spelmus med genomtänkt design, bra ergonomi och en smart uppladdningsstation. Många bra funktioner och avancerade drivrutiner.

av Markus Dahlberg #Mus #Roccat
7.8

Spelmöss är en egen kategori pekdon som är framtagna för att tillfredsställa seriösa datorspelare som inte vill veta av minsta hack i pekarrörelsen, tömda batteriet eller trassliga sladdar. I denna undergrupp finns det två skolor: fullmatade supermöss som ser ut att höra hemma i Star Trek eller asketiska möss med enbart basfunktioner. Den senare skolan vinner allt mer terräng.

Roccat Leadr hamnar någonstans mitt emellan, med lite extra dragning åt fantasimössen. Det beror på att den slår något av ett knapprekord. Vi räknar till hela elva knappar runt om på musen. På undersidan hittar vi två till. Det gör det lätt att avfärda Leadr som något enbart för inbitna spelare, men faktum är att detta är en riktigt trevlig mus som mycket väl fungerar i vardagen. Trots storleken är den nämligen ovanligt skön att hålla i. Undertecknad gillar inte stora möss, men Roccat har lyckats och Leadr passar perfekt i handen.

De har även lyckats placera ut knapparna på exakt rätt avstånd. Det är visserligen svårt att hålla reda på vad alla de elva knapparna gör, men de sitter exakt där man förväntar sig. Med små fingerrörelser hittar handen rätt knapp, samtidigt som det finns precis lagom med utrymme för fingrar och tumme. Jag är imponerad.

Leadr utmärker sig också bland spelmössen genom att vara trådlös. Datorspelare är av hävd skeptiska till trådlösa möss som de menar har för stora fördröjningar mellan mus och pekare. Nu kommer det allt fler trådlösa möss allt efter att tekniken förfinas. Vi är inte i stånd att bedöma hur den fungerar i proffssammanhang, men vi kan konstatera att den duger alldeles utmärkt som spelmus för lekmannen.

Den trådlösa mottagare som kopplas med usb till datorn fungerar även som laddningsstation för musen. Mottagaren är stor och musen häktas fast på den hängandes. Det fungerar perfekt, men den tar upp mycket plats på skrivbordet.

För att alla finesser ska fungera måste programmet Roccat Swarm installeras i datorn. Det är på svenska och tämligen omfattande, men tyvärr inte alldeles enkelt att förstå sig på alla gånger. Ett exempel är när musen ska uppdateras och programmet meddelar hur det ska gå till. Det är lite virrigt gjort och inte särskilt tydligt, varför man blir osäker på om det uppdateringen ens är genomförd. I fallet Leadr blir det dessutom riktigt fånigt med alla dessa uppdateringar. Först måste nämligen laddningsstationen uppdateras och därefter musen. Under tiden ska usb-sladden kopplas ur och in lite hej vilt. Rörigt minst sagt.

Bäst av allt är skiftknappen som sitter precis nedanför höger tumme. När knappen vippas ned aktiveras nämligen de alternativa funktionerna för de övriga knapparna. Det gör det extremt enkelt att komma åt fler snabbfunktioner eftersom varje knapp kan programmeras till att göra i stort sett vad som helst. Jag använder den för att öppna Kontrollpanelen med ett tryck på vänster musknapp. Underbart.

Roccat Leadr är ruskigt dyr, men faktum är att vi gillar den. Ett av våra testexemplar glappade dock i vänster musknapp, så lite undrande kan man vara. Vårt andra exemplar fungerade däremot utmärkt, så vi får tro att problemet var en tillfällighet.


+ Ergonomisk
+ Laddningsstation
+ Smart skift-knapp
Dyr


Roccat Leadr finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Roccat Leadr

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Dyr mus med laddningsstation och smart skift-knapp.

Specifikationer

Märke
Roccat
Kabel/trådlös
Trådlös
Anslutning
Usb 2.0
Antal knappar
11
Kabellängd
1,8 meter
Mått
8 x 4,5 x 12,6 cm
Vikt
134 g
Sensor
Optisk Owl-Eye (12 000 dpi)
Övrigt
1000 mAh (inbyggt uppladdningsbart batteri)