Kinamus

2.4 GHz Wireless Optical Mouse Mice

En extremt billig mus från en okänd tillverkare inköpt direkt från Kina via Wish.

av #Mus #Okänd
3.9

När jag läser i morgontidningen att Postnord hanterar 100 000 paket om dagen från utlandet hajar jag till. Kan det verkligen vara möjligt? Orsaken är tydligen en enorm ökning av försändelser från Kina efter att appar som framför allt Wish har gjort stor succé. Via appen Wish går det att beställa precis allt mellan himmel och jord direkt från kinesiska tillverkare, stora som små. När jag några dagar senare träffar bekanta som säger att Wish är toppen och att de köper massor av prylar tokbilligt inser jag att detta måste testas.

Sagt och gjort. Den 11 september beställer jag en optisk trådlös mus via Wish. Den kostar 17 kronor… Till detta kommer en fraktavgift på 10 kronor. Det är alltså fullt möjligt att köpa en ny mus för 27 kronor. Hur ska detta gå?

Några dagar senare kommer fakturan från Klarna via e-post. Det är smidigt på många sätt, men fler än en gång har jag glömt bort de där digitala fakturorna och åkt på förseningsavgifter. Är det bara jag som är slarvig eller är det uträknat och en del av Klarnas affärsidé?

Den 29 september dimper det ned en liten hopvikt påse i brevlådan. Musen har anlänt.

Musen ser ut att vara nedpackad i all hast i en sådan där liten papperspåse med plastbubblor på insidan. Det skramlar oroväckande om innehållet. Men musen är hel och skramlet kommer sig av att den lilla usb-mottagaren ligger i batterifacket trots att det finns ett särskilt fack för den på musens undersida. Nåväl, usb-mottagaren fungerar eftersom Windows känner av den när den ansluts.

Musen kräver två AAA-batteriet (följer inte med) och med visst besvär går det att få dem på plats i batterifacket som är lite för stort för dem. Vår anonyma mus vaknar i alla fall till liv och fungerar omedelbart.

Musen med okänd tillverkare fungerar precis som den ska. Den är dock otroligt lätt, men den är skön att hålla i och den ligger bra i handen. Den svarta plasten är hård och glatt men tack vare räfflorna på sidorna får man bra tag om musen. Ett stort minus är att den är lite skev. Hörnet under den vänstra musknappen når inte riktigt ned till bordsytan, så musen vickar till lite vid varje vänsterklick. Det är mindre irriterande än man kan tro, även om vi aldrig upplevt något liknande tidigare.

På ovansidan finns det en liten knapp för att ändra hur snabbt pekaren rör sig på skärmen. Skillnaden mellan de två lägena är minimal, men lite långsammare rör sig allt pekaren i det ena läget. Och tur är väl det för pekaren vibrerar lite hit och dit när man försöker pricka rätt i en kryssruta eller stänga ett fönster. Detta är ett fenomen som är vanligt i billiga möss. Det är varken bättre eller sämre i detta fall. Plus i kanten blir det dock för att vår lågprismus fungerar direkt på skrivbordet utan musmatta.

Vad blir då slutsatsen? Helt klart är att det går att köpa en fungerande mus för 17 kronor. Själv står jag inte ut med den billiga kvaliteten och den darriga pekaren. Musen är det kanske viktigaste redskapet till datorn och det är definitivt värt att satsa på högre kvalitet än så här. Å andra sidan pratar vi då om möss som kostar från 400 kronor och uppåt, alltså mer än tjugo gånger så mycket som den anonyma musen vi testar här.


+ Billig
+ Fungerar
Plastig
Skev


Musen finns att köpa här via Wish

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det går alldeles utmärkt att använda en mus som kostar 17 kronor. Den fungerar, men allt andas förstås lågpris och särskilt kul eller ens vettigt är det inte.

Specifikationer

Märke
Okänd
Kabel/trådlös
Trådlös
Anslutning
Usb
Antal knappar
3
Mått
10,5 x 6,9 x 3,5 mm
Vikt
54 g
Sensor
Optisk, 1600-2000 dpi