Test av Microsoft Arc Mouse

Microsoft Arc Mouse

En mobil Bluetooth-mus som kan fällas ut och bli helt platt. Innehåller många smarta lösningar.

av Markus Dahlberg #Mus #Microsoft
8.6

I PC-tidningen nummer 3/2009 testade vi musen Microsoft Arc Mouse, som var en unikt hopfällbar mus för mobilt bruk. Den halvmåneformade musen kunde vikas ihop likt en mussla för att lätt går ner i datorväskan. Vi gillade den.

Tio år senare är det dags för modell fyra i Microsofts serie med Arc-möss. Den har visserligen funnits en tag, men vi har inte haft tillfälle att testa den förrän nu. Den heter fortfarande Microsoft Arc Mouse, men den här gången är den inte hopfällbar utan utfällbar. Formen är samma halvmåne som i originalet men för att transportera den fälls den upp, så att den blir platt. Precis som i föregångaren stängs den då av för att spara på batterierna – en funktion som är lika smart nu som för ett decennium sedan.

Så fort Arc böjs ihop startar den och är redo att användas. Den rundade formen passar perfekt i handen och den fungerar på de flesta underlag. Den styr pekaren lika precist som andra möss och den fungerar bra i alla sammanhang. Möjligen är den lite för lätt, men det är ju å andra sidan en fördel när den ska ner i datorväskan.

Konstruktionen är lika enkel som avancerad. När man har arbetet klart är det bara att trycka till med handen, så att musen blir platt, och stoppa ner den tillsammans med datorn. I hopfällt läge är musen åtta millimeter tjock i bakkant. Den främre delen som hyser elektroniken och batteriet är runt 14 millimeter.

Hur konstruktionen ser ut under det gummiliknande plastskalet vet vi inte, men om man ska döma av originalet bör den hålla under lång tid. Till det här testet plockade vi fram musen från 2009 och med nya batterier fungerar den alldeles utmärkt. Det enda som tycks ha hänt under åren är att plastmaterialet i den har avgivit något ämne som gjort den klibbig. Efter att ha skrapat bort klibbet och tvättat den känns den normal igen.

Tyvärr har priset stigit rejält. Originalmusen kostade motsvarande 570 kronor i dagens penningvärde. Nu vill Microsoft ha modiga 900 kronor för sin mus. Dyrt tycker vi.


+ Bra passform
+ Passar bägge händer
+ Otroligt kompakt
+ Fungerar på många underlag

Läs mer om Microsoft Arc Mouse


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En riktigt bra mus för mobilt bruk med många smarta lösningar. Fungerar på de flesta underlag.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Kabel/trådlös
Trådlös
Anslutning
Bluetooth 4.0
Antal knappar
2
Mått
131 x 55 x 14 mm
Vikt
82,5 g
Övrigt
2x AAA-batterier