Test av Logitech MX Vertical

Logitech MX Vertical

Ergonomisk mus från Logitech för att motverka spänningar i arm, armbåge och axel.

av #Mus #Logitech
9.0

För den som är van vid traditionella möss är det är svårt att testa ergonomiska dito. De känns alltid aviga och det är lätt att avfärda dem direkt. Jag använder dock en ergonomisk mus i vardagslag och vet att ingen annan mus än min Swiftpoint duger.

Jag är ovanligt petig när det gäller pekdon. De ska vara små och lätta. Till och med höga klickljud i knapparna stör mig. Därför gillar jag också Logitechs tysta möss, exempelvis M330. MX Vertical är ett undantag från dessa regler. Den är ovanligt härlig att jobba med, trots att den är stor och har vanliga knappomkopplare som egentligen låter för mycket.

Passformen är perfekt och den fina är att handen behåller sin naturliga position när man greppar musen. I vanliga fall måste handen vridas till en horisontell position för att hålla i en mus, vilket efter lång tid kan leda till ömmande axlar och armbågar. Musarm kallades det för en gång i tiden. Men MX Vertical motverkas detta på ett enkelt men effektivt sätt.

Med detta sagt har vi inte kunnat testa musen tillräckligt länge för att verkligen se om det stämmer, men undertecknad har redan ont i framför allt armbågen och med en vanligt mus förvärras smärtan snabbt. Det händer inte med MX Vertical. Den är som sagt mycket trevlig att använda i vardagen.

Den glider lätt på underlaget och det går liksom att bara greppa den med fingertopparna utan att behöva ta tag i den med hela handen. Formen gör att handen får stöd ändå.

Mushjulet och de stora höger- och vänsterknapparna sitter exakt rätt, medan de mindre tumknapparna för att hoppa framåt/bakåt mellan webbsidor sitter lite för långt upp. På ovansidan finns det en liten knapp för att justera pekarhastigheten. Den sitter ännu sämre till eftersom den inte går att nå utan att hela handen lyfts från musen.

En finess är att MX Vertical kan vara ansluten till tre datorer samtidigt. Med en knapp på undersidan väljer man aktuell enhet. Den stödjer dessutom än mer imponerande Logitech Flow som innebär att den fungerar som mus i två datorer på en gång. När pekaren förs till skärmkanten i den ena datorn fortsätter den på den andra datorns skärm. Det fungerar faktiskt överraskande bra.

Ett annat plus är att MX Vertical är uppladdningsbar. Batteriet ska räcka i fyra månader, vilket säkert stämmer. Länge är det i alla fall.

Jag gillar MX Vertical. Allt är utmärkt. Nästan. 1 200 kronor för en mus är saftigt. Synd att den inte är billigare, för fler borde använda den för att slippa få ont.


+ Härlig mus
+ Skön att jobba med
+ Vettiga funktioner
Alltför dyr


Logitech MX Vertical finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Logitech MX Vertical

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Logitech har lyckats riktigt bra med sin udda ergonomiska mus. Skön att använda och fina funktioner, men tyvärr en väl mastig prislapp.

Specifikationer

Märke
Logitech
Kabel/trådlös
Trådlös
Anslutning
Usb
Antal knappar
5
Mått
78,5 x 79 x 120 mm
Vikt
135 g
Sensor
4000 dpi
Övrigt
Uppladdningsbar