Fnatic Clutch G1

Spelmus från e-sportorganisationen Fnatic som borde vara perfekt för spel, men så är det inte.

av #Mus #Fnatic
7.2

Fnatic är en e-sportorganisation med medlemmar från fler länder, däribland Sverige. De anställer duktiga datorspelare som sedan turnerar och tävlar världen över. Detta är numera en storindustri och de duktigaste lagen tjänar miljoner.

Fnatic säljer även kläder, datorer och datortillbehör – däribland möss. Clutch G1 är förstås optimerad för spelbruk och för att vara en spelmus är den extremt avskalad, ja nästan asketisk. Formen är intetsägande och den svarta plasten gör att den inte väcker något uppseende överhuvudtaget. Här finns inget onödigt tjafs som kan ta bort fokus från det som är viktigt i en datorspelares liv, det vill säga själva datorspelandet. Precis som med alla andra som tävlar på elitnivå måste de kunna lita på att utrustningen håller när det verkligen gäller. Det finns något befriande över den inställningen och med detta i åtanke har Fnatic prickat helt rätt.

Clutch är en ganska stor mus för högerhänta. Den har sju knappar inklusive rullhjulet. Alla är programmerbara, men i standardinställningen används tumknapparna för att gå framåt/bakåt bland webbsidor eller låtar i spellistan och de två knapparna nedanför rullhjulet för att ändra hur snabbt pekaren rör sig. Inget uppseendeväckande här heller alltså. Det visuellt mest spännande är att rullhjulet lyser och att det i drivrutinerna går att ställa in färg samt om ljuset exempelvis ska pulsera.

Även drivrutinerna är för övrigt avskalade och inställningsprogrammet lika stramt som musen. Det går att spela in makron och spara tre profiler för olika ändamål. Knapparnas programmering är dock omfattande och den som vill kan till exempel öppna en tom webbsida genom att rulla uppåt på rullhjulet eller varför inte ställa in en av tumknapparna att skriva ut i Word? Bra och praktiskt.

Det finns dock en detalj som förstör hela upplevelsen av Clutch G1, och det är den alldeles för styva sladden. Den är tyglindad och glider fint över skrivbordet, men den är så hård och bångstyrig att den drar iväg musen när man släpper den. Möjligen uppskattas detta av proffsspelaren, det vet jag inte, men på ett vanligt skrivbord är det förödande. Sladden pekar rätt ut från musen och tar i överallt. Den gör sig hela tiden påmind och stör hanteringen av musen. Dessutom klarar inte Clutch vårt skrivbord vars vita yta tydligen stör den optiska sensorn. Pekaren hackar och studsar lite hur som helst. Med en musmatta fungerar det dock perfekt. Vi har testat många möss på samma skrivbord och det brukar fungera.

På en musmatta är det dock lätt även för en vanlig kontorsarbetare att känna den precision som finns i Fnatics mus. Vid riktigt finlir, till exempel vid bildhantering där man vill pricka in en specifik pixel, är det underbart att använda Clutch. Pekaren hamnar exakt där man vill utan att vibrera eller flytta sig lite, vilket ofta är fallet med mindre precisa möss.

I grunden är Clutch G1 en riktigt bra mus med hög precision, men det går inte att förbise sladden som pajar alltihop.


+ Hög precision
+ Bra drivrutiner
Alldeles för styv sladd
Dyr


Fnatic Clutch G1 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Fnatic Clutch G1

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En stor spelmus som ser förvånansvärt anonym ut. Fina prestanda och tydlig respons i alla knappar. Men sladden är för styv.

Specifikationer

Märke
Fnatic
Kabel/trådlös
Kabel
Anslutning
Usb
Antal knappar
7
Kabellängd
2 m
Mått
130 x 68 x 43 mm
Vikt
116 g
Sensor
Optisk, PMW 3310