Musens lyseffekter kan også programmeres

ASUS ROG Chakram X

En mus med joystick på sidan är en intressant tanke. Det fungerar däremot inte så bra i praktiken.

av Henrik Ræder Clausen #Mus #Asus
7.8

Asus ROG Chakram X är en lyxmus med en integrerad joystick för kortkommandon. Det gör den intressant men inte speciellt enkel att använda i praktiken, och det går ut över andra knappars placering.

ROG Chakram X är ett förstklassigt tillbehör för daglig användning. Den är exakt, snabb och kan anpassas på alla tänkbara sätt. Knapparna reagerar bra och musen fungerar på nästan alla underlag. 

Det mest speciella med den här modellen är att den har en styrspak på sidan som kan programmeras att utföra kommandon i spel och program. Det medföljande programmet gör det enkelt att anpassa dessa funktioner. I praktiken är den här funktionen dock inte lika snabb att använda som man kan önska sig. När den används med tummen måste man hålla emot med höger sida av handen, och det kan vara lite klurigt.

En annan nackdel med joysticken är att framåt- och bakåtknapparna på vänster sida har flyttats bakåt och därmed blivit svårare att aktivera. I praktiken måste du stanna och flytta handen bakåt för att nå dem, vilket gör knapparna mindre effektiva.

Musen kan anslutas på tre sätt: via kabel, via en medföljande adapter och via Bluetooth. Att det finns två trådlösa möjligheter beror på att Bluetooth orsakar fördröjningar, vilket kan vara ett problem i spel.

Den mjuka tygklädda kabeln kan även ladda musen. Det går dock att slippa kabel, för musen laddas med vilken trådlös standardladdare som helst. Den laddar dessutom snabbt upp till de 150 timmar batteriet räcker.

En detalj för finsmakare är att brytarna under huvudknapparna är utbytbara. Det medföljer en extra uppsättning, och på någon minut kan du växla mellan mekaniska precisions- knappar och optiska knappar. Båda typerna håller en hög kvalitet, så det är nog inte en möjlighet som du kommer att använda regelbundet.


+ Precision i toppklass
+ Många anslutningar
– Krångligt placerade knappar

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En mus med joystick på sidan är en intressant tanke. Det fungerar däremot inte så bra i praktiken.

Specifikationer

Märke
Asus
Anslutning
USB / USB / Bluetooth
Antal knappar
8
Kabellängd
2 m
Mått
13,3 x 7,7 x 4,3 cm
Vikt
127 g