Test av Sony UBP-X800M2

Sony UBP-X800M2

En Blu-rayspelare som klarar ultra hd, det vill säga 4K-filmer.

av Morten Skeldal Østergaard #Mediespelare #Sony
7.2

Många nya tv-apparater kan visa material i den mycket höga upplösningen ultra hd, även kallad 4K. Det rör sig om video i upplösningen 3 840 x 2 160 pixel, vilket är hela fyra gånger så mycket som full hd.

Än så länge har det varit lite si och så med tillgång på material i 4K, men nu börjar det så smått hända saker. Allt fler spelare klarar 4K och innehåll i 4K blir allt vanligare.

Sony UBP-X800M2 är en Blu-rayspelare som kan spela upp Blu-rayfilmer som är gjorda i ultra hd. Det klarar den riktigt bra. Bilden är otroligt skarp och fin, även om det i sanningens namn är svårt att se skillnad på full hd och ultra hd när man sitter i en soffa på 4-5 meters håll från tv:n.

En underlighet med Sonys spelare är att hela fronten öppnas när man ska mata in en skiva. Det hörs när skivan snurrar i gång, men det ljudet försvinner i allt annat ljud när filmen dånar i gång.

UBP-X800M2 fungerar även som mediespelare. Den kan spela upp film, bilder eller musik från en dator eller nätverkshårddisk som är ansluten till samma nätverk. Allt styrs med en liten (plastig) fjärrkontroll som är överskådligt utformad.

Sony har dock fuskat med användargränssnittet i sin i övrigt fina Blu-rayspelare. Det är rätt krångligt att hitta rätt i menyerna och en del filmer går inte ens att spela upp, bland annat våra egna semesterfilmer från olika kameror.

Blu-ray har näppeligen framtiden för sig i dessa dagar när bredbandsanslutningarna blir allt snabbare och stabilare. Det är ju mycket smidigare att strömma film än att köpa en silvrig plastskiva och dra i gång den. Därför är det synd att UBP-X800M2 inte fungerar lika bra som mediespelare som Blu-rayspelare.

Den har dock appar för både Netflix och YouTube, där det finns 4K-filmer. Netflix har till och med fått en egen knapp på fjärrkontrollen. Det går smidigt att spela upp filmer från de båda tjänsterna och särskilt filmklipp i 4K från YouTube blir riktigt bra.


+ Hög 4K-kvalitet
+ Tyst
Dåligt menysystem
Klarar inte alla format

Läs mer om Sony UBP-X800M2


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En bra Blu-rayspelare för film i höga upplösningar. Menysystemet behöver dock uppdateras.

Specifikationer

Märke
Sony
Typ
Blu-rayspelare
Anslutning
2x hdmi (inkl. audio-only), digital audio-out (koaxial)
Format
HEVC (.mkv, .mp4, .m4v, .m2ts, .mts), VP9 (.webm, .mkv), VP8 (.webm, .mkv), VP6 (.flv), MPEG-1 Video/PS (.mpg .MPEG, .mkv) [.VOB, .VRO], MPEG-2 Video/PS, TS ( .mpg.MPEG, .m2ts, .mts, .mkv) [.VOB, .VRO], MPEG-4 AVC (.mkv, .mp4, .m4v, .m2ts, .mts) ,MPEG-4/AVC (.mov, 3gp, .3g2, .3gpp, .3gpp2, .flv), Xvid (.avi, .mkv), WMV9 (.wmv, .asf, .mkv), AVCHD-diskformat,VC1 (.m2ts, .mts, .mkv), Motion JPEG (.mov, .avi)
Fjärrkontroll
Ja
Vikt
3,8 kg
Mått
43 x 26,5 x 5 cm