Du kan styre Sonys Walkman med knapperne på siden, men du kan også trykke direkte på den 3,6 tommer store skærm.

Sony NW-A105 Walkman

Läcker musikspelare för musik i hög ljudkvalitet.

av Morten Skeldal Østergaard #Mediespelare #Sony
8.7

Namnet Walkman minner om svunna tider när det var modernt att ha med sig sin lilla kassettbandspelare med tillhörande hörlurar. Sony NW-A105 har dock bara namnet gemensamt med sina föregångare. Detta är en avancerad musikspelare som drivs av Android 9.0.

Sonys musikspelare är i första hand avsedd för att spela musik med hög ljudkvalitet. Den som bara vill spela mp3-filer eller nöjer sig med den lägre kvaliteten av den musik som strömningstjänsterna erbjuder kan lika gärna använda mobiltelefonen.

I NW-A105 får musiken ett annat liv. Vi har spelat musik med cd-kvalitet i filformatet FLAC och det spelar ingen roll om det är pop, jazz eller klassisk musik – allt låter fantastiskt med ett knivskarpt ljud fyllt av detaljer.

Vi måste emellertid erkänna att det kan vara svårt att höra skillnad på cd-kvalitetens 16 bitar och det 24-bitarsljud som NW-A105 också klarar. Det krävs väldigt kräsna öron för att få fullt utbyte av Sonys senaste Walkman.

Det finns bara 16 gigabyte i spelaren och en del av minnet tas upp av Android. Musik med cd-kvalitet i formatet FLAC tar upp runt fem megabyte per minut, medan musikfiler i 24-bitarsupplösning kan vara så stora som 120 megabyte per minut. Då får det inte plats särskilt mycket musik i spelaren. När nu Sony snålar med lagringsutrymmet är det bra att det kan utökas med ett minneskort av SD-typ. Detta kostar förstås också pengar.

Som i en mobiltelefon går det att hämta appar för att använda strömningstjänster som Spotify och Tidal. Det fungerar smärtfritt trots att skärmen är liten. Den fungerar dock bra för att hantera musik och appar.

Uppspelningen kan också skötas med de fysiska knappar som sitter på ena långsidan. De håller hög kvalitet och har små symboler som visar knapparnas funktioner. Tyvärr är det nästan omöjligt att tyda de mörka symbolerna mot spelarens lika mörka yta. Lite hjälp får vi av de små knoppar som sitter på att par av knapparna. Men lite träning är det enklare att känna sig fram för att hitta rätt knapp.

För den som behöver en mobil musikspelare som klarar högre ljudkvalitet finns det inte mycket som är bättre än sp här. Men för de allra flesta är mobiltelefonen tillräckligt bra.


+ Fantastiskt ljud
+ Hög byggkvalitet
Ruskigt dyr

Läs mer om Sony NW-A105 Walkman


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Sonys musikspelare är läcker och välbyggd, men för de flesta räcker musikkvaliteten som mobiltelefonen klarar.

Specifikationer

Märke
Sony
Typ
Musikspelare
Anslutning
Hörlurar, usb c, micro SDXC
Format
Mp3, WMA, FLAC, WAV, AAC, HE-AAC, Apple Lossless, AIFF, DSD, APE, MQA
Lagringsutrymme
16 GB
Nätverk
Wi-Fi, Bluetooth 5.0
Vikt
103 g
Mått
55,9 x 98,9 x 11,0 mm
Övrigt
Finns i färgerna svart, blå, ljusgrön