Det med en liten fjärrkontroll och en spelkontroll.

Nvidia Shield TV

Mediespelare och spelmaskin i samma enhet.

av #Mediespelare #Nvidia
9.4

Nvidia Shield TV är en liten låda som försöker vara en gyllene medelväg mellan en mediespelare och en spelkonsol. Det lyckas faktiskt ganska bra.

Shield TV använder operativsystemet Android 7.0 och innehåller en handfull appar från Google samt Netflix. Det går till exempel att hyra film via Google Play Film och lyssna på musik genom Google Play Musik. Det finns även en app för YouTube. Alltsammans är knutet till det Googlekonto som använda för inloggningen.

Om man tycker att det saknas en app, som till exempel HBO eller SVT Play, är man hänvisad till den inbyggda Chromecast-funktionen, som är ett enkelt sätt att se på film från andra enheter. Strömningen startas i telefonen eller pekdatorn på samma sätt som när Chromecast används i en tv. I den app som startas i mobilen trycker man på ikonen för att casta, det vill säga strömma till Chromecast-enheten.

Nvidia känner vi främst som tillverkare av grafikkort, eller snarare grafikprocessorer, men Shield TV har inga grafikprestanda som kan mäta sig med ett bra grafikkort. Det behövs inte heller. Även om det går att spela snabba grafiktunga spel via den lila enheten, strömmas spelen via internet från Nvidias servrar som tar hand om alla krävande grafikberäkningar. Det betyder å andra sidan att grafiken, eller bilden, strömmas via internet och det ställer riktigt höga krav på den egna internetanslutningen. För att det överhuvudtaget ska gå att spela krävs det en anslutning på minst tio megabit. Ska spelupplevelsen bli njutbar är kraven ännu högre. För den som vill spela i upplösningen 1080p krävs femdubbla hastigheten.

Shield TV:s dubbelroll som mediespelare och spelmaskin märks tydligt med de båda fjärrkontrollerna. Den ena är en liten traditionell tv-fjärr, medan den andra är en klassisk handkontroll för tv-spel. Båda fungerar perfekt.

En annan kul funktion är Googles taligenkänning. Det går att prata sig fram till rätt film, men man måste tala tydligt och HÖGT. Nvidia säljer mikrofoner som kan installeras på strategiska platser hemma för att Shield TV ska höra bättre. Då kan den fungera som en röststyrd centralenhet i det digitala hemmet som exempelvis kan tända och släcka lampor på kommando.

På båda fjärrkontrollerna går det att justera ljudvolymen genom att dra med fingret över ett tryckkänsligt streck. Tack vare fjärrstyrningen är det lite lättare att använda Shield TV än det är att komma överens med en Chromecast.

Nvidia Shield TV finns att köpa här via Prisjakt


+ Billig spelmaskin
+ Lätt att styra
+ Bra menysystem

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En utmärkt mediespelare med många funktioner.

Specifikationer

Märke
Nvidia
Typ
Mediespelare och spelmaskin
Anslutning
2x usb 3.0, hdmi, fast nätverk, Bluetooth 4.1
Format
H.264, H.263, mpeg4, VP8, mjpeg, avi
Lagringsutrymme
16 GB (kan utökas med usb-minne)
Nätverk
802.11ac, gigabit ethernet
Fjärrkontroll
Ja + spelkontroll
Vikt
250 gram
Mått
9,8 x 15,9 x 2,6 cm