Chromecast Ultra är inte större än att den lätt kan gömmas bakom tv:n.

Chromecast Ultra

Googles enhet för att strömma film har blivit bättre, men även dyrare.

av Morten Skeldal Østergaard #Mediespelare #Google
9.1

Chromecast har på kort tid blivit en av våra favoritprodukter här på redaktionen. Googles lilla smarta enhet ansluts till en tv och kan sedan spegla innehållet från en kompatibel mobiltelefon eller pekdator i tv:n. Det går alltså att starta en film i mobilen och sedan visa den på tv:n. Chromecast är liten, lätt att använda och framför allt billig.

Nu kommer det en ny version kallad Chromecast Ultra. Tilläggsnamnet kommer sig av att enheten klarar att visa bilder i 4K ultra hd, det vill säga fyra gånger så många bildpunkter som full hd. I och med dagens högupplösta tv-apparater är Ultra en vettig uppdatering. Nya Chromecast är liten och lika enkel att använda som föregångaren. Tyvärr är priset inte längre lika attraktivt. Google vill ha dubbelt så mycket betalt för Ultra som för gamla Chromecast. Trist.

Bildkvaliteten är riktigt bra, men det finns fortfarande begränsningar för vad som egentligen kan strömmas. Det finns många hd-kanaler, men de sänder oftast i upplösningen 720p. Det vill säga 720 linjer jämfört med ultra hd:s 3850 linjer.

Netflix har dock innehåll i ultra hd och rekommenderar en internetanslutning på minst 25 Mbit/sekund för att det ska fungera. När vi testar med ett filmklipp från YouTube på en 4K-tv blir resultatet övertygande. Efter några sekunder börjar dessvärre filmen hacka. Lösningen är att ansluta Chromecast Ultra till nätverket via kanal i stället för trådlöst, något som inte gick med den gamla versionen utan att köpa till en adapter.

Chromecast Ultra finns att köpa direkt av Google

+ Liten och lätt
+ Lättanvänd
Dubbelt så dyr som föregångaren

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En riktigt bra produkt har blivit ännu bättre, men det är synd att priset har höjts så mycket.

Specifikationer

Märke
Google
Anslutning
HDMI, ethernet
Lagringsutrymme
-
Nätverk
802.11ac, ethernet
Fjärrkontroll
Styrs via mobilen
Vikt
47 gram
Mått
5,7 cm i diameter, 1,4 cm tjock.