Samsung Gear 360 spelar in i 360 grader

Samsung Gear 360

Samsung Gear 360 är perfekt för prylälskaren som vill leka med runt om-video och -bilder.

av Christian Slot #Kameror #Samsung
8.0

Bland stora företag som Google, Facebook och förstås mobiltelefontillverkarna är det runt om-video som är det hetaste just nu. Det vill säga video som spelas in i 360 grader runt kameran. Hittills har det varit svårt att göra den här typen av filmer, men det vill Samsung nu ändra på.

Gear 360 är, som namnet antyder, en videokamera som kan spela in video och ta bilder på allt som finns runt kameran åt alla håll. Den är förstås tänkt att användas för att skapa bilder till Samsungs vr-glasögon Gear VR, med vilka man kan röra sig runt i de filmer som spelas in med Gear 360.

Lätt att styra – men bara till Samsung
Gear 360 är enkelt konstruerad och lätt att hantera. På det runda kamera huset sitter det två linser, som pekar åt var sitt håll. Båda har ett synfält på 180 grader och det går att spela in video i upplösningen 3840×1920 samt ta bilder på 25,9 megapixel.

Värt att notera är dock att Gear 360 enbart fungerar tillsammans med Samsungs nyare smartmobiler, från Galaxy S6 och framåt.

 

Klicka och dra hela vägen runt. Som synes i ovanstående video som är inspelad med Gear 360 är det svårt att hålla kameran stilla. Bilden blir betydligt lugnare om kameran ställs någonstans.


Stadig hand och tålamod

Det behövs två appar för att hantera kameran: Samsung Gear och Samsung Gear 360. Den sistnämnda fungerar som en vanlig kamera-app och den har funktioner för att ställa in upplösning, vitbalans, HDR och så vidare. Telefonen kommunicerar med kameran via Bluetooth och NFC.

Gear 360 har ett litet stativ med tre ben, en så kallad tripod. Kameran kan ställas någonstans där stativet står stadigt, men det kan lika gärna fungera som ett handtag att hålla kameran i. Problemet med att spela in medan man rör sig är att det är i stort sett omöjligt att få något annat än en väldigt skakig bild.

Resultatet blir betydligt bättre om kameran får stå stilla och spela in video under lite längre tid. Värt att tänka på när man spelar in är att tittaren sedan ska röra sig runt i videon genom att klicka och dra i bilden.

Godkänd bildkvalitet
Bildkvaliteten är tillfredsställande utan att vara uppseendeväckande. Bilderna påminner om de som går att ta med en bra smartmobil. I kraftigt solljus upplever vi att färgerna tunnas ut en smula. Å andra sidan tar Gear 360 bra bilder under dåliga ljusförhållanden, vilket beror på f/2-objektivet.

Det går att ta panoramabilder, men det är lätt problematiskt eftersom kameran har vårt att sätta ihop bilderna till en stor bild. Kanterna blir lätt ojämna eller förskjutna.


Klicka på bilden för att panorera runt i den.

När videon är inspelad eller bilderna tagna bör de efterbehandlas i programmet Gear 360 ActionDirector i en dator. Programmet följer med på köpet. Det är enkelt att använda och i princip är det bara att spara filmen/bilderna i datorn, redigera dem och sedan lägga dem direkt på YouTube, varpå de konverteras till 360-gradersformat.

Gear 360 finns att köpa här via Prisjakt .

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Samsung Gear 360 är kul och användbar, om man äger ett par vr-glasögon

Specifikationer

Märke
Samsung
Typ
360 graders kamera
Upplösning
Video dual Cam: 3840 x 1920 (30 fps) - foto dual cam: 7776 x 3888
Minneskort
micro-SD
Anslutning
mini USB
Mått
6,6 x 5,6 x 6,0 cm
Vikt
152 gram
Övrigt
Video med tidsförskjutning