Test av Urbanista Stockholm

Urbanista Stockholm

Trådlösa hörlurar i form av öronsnäckor i trendiga färger och minimalistisk design.

av #Hörlurar och headset #Urbanista
8.2

Urbanista är en svensk hörlurstillverkare som har tagit sitt namn efter den urbana miljö de tillverkar sina produkter för. Det tänker sig alltså livsstilsprodukter för moderna människor i storstaden.

Med det i åtanke blir det genast mindre konstigt att företagets nya trådlösa hörlurar heter Stockholm. Hörlurar förresten, en bättre benämning är kanske öronsnäckor. Stockholm är inte större än ett par vanliga öronproppar, men med en liten pinne som pekar rakt nedåt. Formgivningen påminner inte så lite om Apples AirPods och det är ofrånkomligt att jämföra med dem.

Öronpropparna levereras med ett litet fodral som är uppladdningsbart. När lurarna läggs i fodralet laddas de upp och på så sätt får man en total batteritid på 14 timmar. En laddning tar cirka 1,5 timmar och ger en ungefärligt driftstid på 3,5 timmar.

När vi packar upp lurarna måste de läggas i det redan uppladdade fodralet. Sedan ska de direkt tas ut och läggas intill varandra för att paras ihop. Därefter kan de paras ihop med mobilen (iPhone eller Android), datorn, surfplattan eller till någon annan enhet. Det fungerar överraskande smidigt och i praktiken är man igång efter en halv minut. Ska de paras med en annan enhet måste de, på samma sätt som AirPods, läggas tillbaka i fodralet och så trycker man på logotyperna på båda lurarna i tio sekunder och tar ut dem igen. Då går det att para dem med exempelvis en pc.

Det finns inga fysiska knappar på lurarna. Det räcker att hålla fingret på dem för att de ska reagera. Ett tryck på höger lur och volymen höjs. Ett tryck på vänster och volymen sänks. Tar man det bara lugnt fungerar det återigen överraskande bra. Med två tryck på någon av lurarna svarar man på samtal. Två tryck på vänster lur innebär också att musiken startas, så här gäller det att göra rätt sak i rätt sammanhang. Kontrollen fungerar skapligt, men det gäller att ta det lugnt. Har man bråttom kommer styrningen garanterat inte att fungera som tänkt.

Ljudkvaliteten är rimligt bra med tanke på priset. Det låter förstås lite tunt och detaljfattigt, men nog duger det för musik på bussen. Stockholm kan inte alls konkurrera med AirPods, men den jämförelsen haltar rejält eftersom Apples hörlurar är mer än dubbelt så dyra. Stockholm har ibland lite svårt att få igång Bluetooth-anslutningen med störningar som följd. Ger man sig till tåls några sekunder brukar de dock få igång kopplingen fullt ut. Ljudet från mikrofonen är det allra sämsta med de här lurarna. Samtalspartnern klagar ofta över att de inte hör vad man säger och att ljudet är burkigt.

Ett större problem dock är att lurarna börjar kännas obekväma efter tid i öronen. De trycker mot ytterörat och det blir i längden inte skönt. Återigen jämfört med AirPods är Stockholm lite större på alla ledder: De är 1,7 millimeter bredare, 0,4 millimeter högre och 0,8 millimeter tjockare. Det kan låta lite, men i mina öron märks skillnaden.

På det stora hela får Stockholm ändå godkänt. Etuiet är en smart lösningen som visserligen inte är unik, men som fungerar bra. Hörlurarna gör sitt jobb och priset är minst sagt tilltalande. De sköter sin roll som urbana ljudåtergivare på stan, men duger knappast för koncenrerad lyssning på favoritmusiken.


+ Snygga, lätta och smidiga
+ Fungerar bra
+ Rätt pris
Halvdan ljudkvalitet

Läs mer om Urbanista Stockholm


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Snygga och lättanvända hörlurar med smart laddningsfodral. Men ljudkvaliteten är bara sådär.

Specifikationer

Märke
Urbanista
Frekvensområde
2,4 - 2,48 GHz
Batteritid
3,5 h x3
Kabellängd
-
Anslutning
Bluetooth 5.0
Vikt
3 g / lur, 45 g (tomt fodral)
Övrigt
Laddningsbart fodral