Test av Roccat Khan AIMO

Roccat Khan AIMO

Usb-anslutet headset med 7.1-surroundljud. Strikt design, bling-bling och massiva inställningar.

av #Hörlurar och headset #Roccat
7.6

Roccat Khan AIMO är en uppdaterad version av Khan Pro, med fler ljudinställningar, färgglatt ljus i kåporna och usb-anslutning. Ljuset till trots är Khan AIMO förvånansvärt anonyma. Den breda huvudbågen är lika matt svart som kåporna. Bågen är vadderad och kåporna omsluter öronen väl. De svarta plastkuddarna är mjuka, men de andas knappast alls och det kan bli riktigt svettigt om öronen. Lurarna är dock lätta och mjuka och sköna att ha på. De passar dessutom bra för stora huvuden och sitter väl utan att strama.

Den fysiska installationen av Khan AIMO är enkel – det är bara att ansluta lurarna till ett usb-uttag. Värre är det med det program som hör till och som behövs för att lurarna ska nå sin fulla potential, även om de fungerar utan det. Det första som händer under installationen av Roccat Swarm är att vi måste installera ett annat program – Microsoft .NET Framework 4.5. Det sker via Roccats installation, så det är snabbt gjort – men datorn måste startas om när det är klart. Efter omstarten måste installationen av Swarm startas igen. Programmet landar någonstans i datorn, men dyker inte upp som genväg på skrivbordet. När vi startar det första gången möts vi av en dialogruta som varnar för att vissa funktioner är avstängda av brandväggen Windows Defender. Några klick senare är programmet till slut i gång. Då vidtar nästa steg: Vi måste hämta en särskild modul för Khan AIMO… Det sker via Swarms autouppdateringsfunktion, som dock börjar med att hämta en uppdatering av hela programmet. Uppdateringen innehåller modulen och äntligen är allt klart. Nej, dessvärre inte. Nu måste lurarnas fasta program (firmware) uppdateras. Swarm sköter den saken och när det är klart måste lurarna kopplas bort från datorn och sedan anslutas igen. Lite mer väntan och vi är redo att börja spela.

Känns ovanstående stycke långt och trist? Bra, då vet du hur det känns att installera Khan AIMO i datorn.

Swarm används för att ställa in såväl ljudet som ljuset i lurarna. Ljudet kan anpassas på en mängd olika sätt och det går att spara upp till fem profiler för olika ändamål. Även ljuset kan justeras för att exempelvis pulsera i regnbågens alla färger. Ljudinställningar imponerar, medan ljuset i kåporna är mest på skoj.

7.1-surroundljudet lyfter verkligen spel som stödjer tekniken. Även i flera år gamla spel får ljudet liv och blir mer dynamiskt. Å andra sidan gör de många inställningarna att det är lätt att ställa in ljudet så att det låter bedrövligt. Det tar lite tid att hitta rätt bland dem och den som orkar kan experimentera en hel del i favoritspelen för att få fram ett perfekt ljud. Khan AIMO är helt klart ett par hörlurar för intresserade datorspelare och knappast något som passar alla.

En nackdel är förstås att de bara kan anslutas via usb. Det gör dem oanvändbara till alla andra enheter, vilket nu inte gör så mycket. Som musiklurar imponerar de inte och även här krävs det en hel del pillande i Swarm för att ljudet ska bli acceptabelt.

Roccat må vara ett tyskt företag, men den tyska mentaliteten med spetsteknik in i minsta detalj kan vara aningen utmanande. Prislappen lär avskräcka de flesta, men den som satsar på Khan AIMO måste inse att de kräver mer av användaren än de flesta andra hörlurar.


+ Sköna
+ Bra spelljud
Inte för musik
Dyra


Roccat Khan AIMO finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Roccat Khan AIMO

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett på många sätt imponerande headset för spel med omfattande inställningsmöjligheter. Perfekt för den som gillar att skräddarsy ALLT. Dock bara för spelnördar med stor plånbok.

Specifikationer

Märke
Roccat
Frekvensområde
10 - 40000 Hz
Kabellängd
3 m
Anslutning
Usb
Vikt
275 g