Test av BackBeat GO 600

Plantronics BackBeat GO 600

Lite billigare hörlurar för musik från headsettillverkaren Plantronics.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #Plantronics
7.8

Plantronics vill erbjuda ett par högkvalitativa hörlurar för alla med lite mindre budget, läser vi i pressmeddelandet. Företaget är ju mest känt för sina ofta utmärkta, alltid dyra, headset för professionellt bruk, men nu kommer BackBeat GO 600 som är mer inriktade på musik och, får man förmoda, en yngre publik med tunnare plånböcker.

De BackBeat GO 600 vi har fått för test är svarta och formgivningen är minst sagt trist. Kontorsarvet är tydligt, men plasten ser ut att vara hämtad från instrumentbrädan i en Trabant. Utformningen är fullt ut funktionell men helt flärdfri. Måste kontor alltid vara grå? Kanske inte, BackBeat GO 600 finns nämligen även i marinblått och khaki. Möjligen ser de varianterna roligare ut. GO 600 är hur som helst trådlösa och har en batteritid på 18 timmar.

Konstruktionen är helt i plast, vilket gör lurarna extremt lätta. Själva kåporna kan vikas in så att headsetet blir platt nog för att förvaras i den påse som följer med. Vi fick dock inte med någon sådan, men det ska ingå. På vänster kåpa sitter microUSB-porten för laddning samt en kontakt för en audiokabel. På kåpans sida hittar vi ett reglage för ljudvolym och på kåpans yttre del finns det knappar för att styra musiken. På den högra kåpan sitter strömbrytaren samt en knapp för att svara när det ringer. Samma knapp dubblerar som basförstärkning.

Kåporna är ganska små, men sluter något så när tätt kring öronen. De är sköna att bära länge, bara det inte är för varmt. Vi testar dem under värmeböljan i maj och då blir det snabbt svettigt om öronen eftersom de inte luftas alls.

Parningen fungerar utan mankemang och det går att para ihop lurarna med två enheter samtidigt. Här märks Plantronics kunskap om hur man gör smidiga och lättanvända headset. Trots att mikrofonen sitter i den högra kåpan fångar den upp det egna talet på ett förnämligt sätt och den man pratar med hör tydligt vad man säger. Likaså är mottaget ljud klart och tydligt.

Nu är ju dock GO 600 även avsedda för musik och då är ljudet mer tveksamt. Det låter lite för platt och detaljlöst för att få toppbetyg och basförstärkningsknappen tillför inte mycket. Möjligen blir bastung musik något tyngre, men skillnaden är hårfin. Knappen för att styra musiken är dock härligt stor med tydliga upphöjda symboler, så att fingrarna snabbt hittar rätt. Styrningen av headsetet är riktigt bra och alla knappar sitter på rätt platser.

Tekniken är det inget fel på och alla kontorsråttor lär känna igen sig. Lurarna är, plasten till trots, oömma och de lär tåla ett långt liv i och ur handväskor och portföljer. Men dagens ungdomar lär inte ens se dem. Till det är de alldeles för anonyma.


+ Funktionella
+ Mycket enkla att hantera
+ Lång batteritid
+ Bra samtalsljud
Trist utseende
Platt ljud vid musik


Plantronics BackBeat GO 600 finns att köpa här via Pricerunner

Läs mer om Plantronics BackBeat GO 600

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Lätt headset med täckande kåpor som snabbt blir svettiga om det är varmt. Förnämligt enkelt att använda och bra samtalsljud. Men musiken blir platt och detaljlös.

Specifikationer

Märke
Plantronics
Frekvensområde
50 – 20 000 Hz
Batteritid
18 timmar
Kabellängd
150 cm
Anslutning
MicroUSB, Bluetooth 4.1
Vikt
175 g
Övrigt
Förvaringspåse, microUSB-kabel, audiokabel