Test av Marshall Major III Voice

Marshall Major III Voice

En av de mest sålda hörlurarna uppdateras med Googleassistenten.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #Marshall
8.3

Marshall Major måste vara de mest välkända hörlurarna på marknaden. Vart man än tittar i folkvimlet går det omkring personer med ett par Major på skallen.

I den tredje generationen har svenska Zound Industries, som står bakom lurarna, gått försiktigt fram. Förändringarna är klokt nog subtila jämfört med generation två. Version III kom för ett drygt år sedan och den stora nyheten då var Bluetoothversionen. Nu har den uppgraderats med Googleassistenten och heter därför Marshall Major III Voice.

Till det yttre märks inte mycket mer än att det har tillkommit en svart knapp på den högra kåpan. Den används uteslutande för röststyrningen. Det är bara att hålla den fjädrande knappen intryckt och prata på. Det fina är att man slipper säga ”Hej Google” hela tiden. Så fort knappen trycks in vaknar Googleassistenten i telefonen till liv och reagerar prompt på den man säger. Jag provar hemma en mörk oktoberkväll, trycker på knappen och säger ”Tänd lampan i köket”. Lampan tänds omedelbart och det visar att systemet fungerar. Jag trycker på knappen igen och ber Google spela Sam & Dave på Spotify, och vips dunkar Hold On, I’m Comin’ igång i hörlurarna. Magnifikt!

Ingen annan hörlur är mer lättstyrd än Major III. Alltings sköts via den enda knapp som finns på vänster kåpa. Den guldfärgade knappen är egentligen en liten joystick, alltså en styrspak. Den klarar allt på ett oöverträffat intuitivt sätt. Ett tryck på knappen stoppar musiken eller svarar på inkommande samtal. Tryck till igen och musiken startar. Trycks styrspaken upp höjs förstås volymen och trycks den bakåt hoppar man framåt i spellistan, och så vidare. Larvigt enkelt och smart. Zound Industries har kanske patent på den här lösningen eftersom ingen annan tillverkare använder något liknande.

Marshall Major III är ganska små och de sitter utanpå örat utan att omsluta ytterörat. Kåporna är mjukt vadderade och huvudbågen är lagom stoppad för att kännas bekväm. Allt är klätt i den väl igenkännbara svarta, lätt krackelerade, plasten. Det ser så där rockigt ut som är Marshalls kännetecken. Eftersom Major III även kan anslutas med kabel följer det med en audiokabel som förstås är snurrad likt lursladden till en gammal fasttelefon, om nu någon minns dem. För mig som bär glasögon klämmer dock kåporna lite för mycket kring huvudet och efter ett tag känns det obekvämt när glasögonbågarna trycks in mot huvudet.

Ljudet är riktigt lyckat, även om betoningen främst ligger i de lägre frekvensområdena. De små kåporna presterar ett imponerande fylligt basljud. Egentligen kan vi inte klaga på mellanregister och diskant heller, men det finns förstås dyrare hörlurar som ger en mer detaljrik och nyanserad ljudbild. För Marshalls del är det förstås modern musik som gäller och då är Major III helrätt.

Varför får då inte Major III toppbetyg? Det finns tre punkter som stör bilden. Den allvarligaste är att vi hade svårigheter att få röststyrningen att fungera med Googleassistenten i iPhone. Det som går så smidigt i Android är betydligt knöligare i iOS. Till en början får vi inte till det alls och Googleassistenten hittar inte några hörlurar, trots att de är parade med iPhonen och fungerar alldeles utmärkt när vi lyssnar på musik. Efter bortkoppling av lurarna i Bluetoothinställningarna och ominstallation av appen Assistant (Googleassistenten ), kommer vi lite längre. Röststyrningen fungerar ett tag, men inte särskilt länge. Efter en tredje omgång med ominstallation får vi dock till det. Värt att notera är att telefonen hann uppdateras till iOS 13 under tiden, vilken kanske påverkade det hela.

Punkt två på negativlistan är inte lika allvarlig, men Micro-usb? Lägg av. För 1800 kronor vill vi ha usb c-laddning. Allt annat känns gammalt. Vilket leder oss till den tredje kritiken – priset. 1800 kronor. Utan röststyrningen kostar exakt samma lur 1000 kronor. Är mellanskillnaden rimlig? Det är upp till dig att avgöra.


+ Härlig ljudkvalitet
+ Oöverträffad styrning
+ Googleassistenten inbyggd
Dyra
Micro-usb
Googleassistenten krånglar med iPhone

Läs mer om Marshall Major III Voice


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Välkända hörlurar med hög ljudkvalitet och oöverträffad styrning. Googleassistenten fungerar toppen – med Android.

Specifikationer

Märke
Marshall
Frekvensområde
20-20000 Hz
Batteritid
60 h
Kabellängd
130+ cm (audio), 100 cm (laddning)
Anslutning
Micro-usb
Vikt
182 g