Libratone Q Adapt On-Ear

Libratone Q Adapt On-Ear

Trådlösa hörlurar med brusreducering i fyra nivåer.

av #Hörlurar och headset #Libratone
8.0

Libratone känner vi mest som tillverkare av trådlösa högtalare vars främsta kännetecken är de avtagbara textilöverdragen och den strama formgivningen.

Nu kommer Libratones första hörlurar i form av Q Adapt On-Ear. Det rör sig som ett par halvöppna hörlurar med brusreducering. Lurarna ansluts antingen via Bluetooth 4.1 eller via en löstagbar sladd till det vanliga hörlursuttaget.

Även i Libratones hörlurar går det danska företagets minimalistiska och nordiska design igen. Q Adapt är stilrena och snygga med runda släta kåpor som sitter på var sitt aluminiumrör. Bygeln över huvudet är klädd i tyg och går nästan ända ner till öronen. Kåporna är klädda med ett mjukt plastmaterial som lätt kan tas för att vara läder, men som tyvärr inte är det. Det medför att det blir ganska varmt kring ytterörat efter en tids användning. Även om kåporna bara täcker ytterörat är bygeln så stram att de klämmer fast ordentligt och därmed luftas inte ytterörat alls, med resultat att det blir svettigt. Jag har ett ganska stort huvud och då sitter lurarna alltför stramt och obekvämt. Möjligen kan man tänja ut bygeln lite med milt våld. Värt att notera är att det inte går att fälla ihop Q Adapt utan bara vinkla in kåporna så att hörlurarna går ner i det runda fodralet som följer med.

Den kanske viktigaste finessen med Q Adapt är att brusreduceringen kan ställas in i fyra nivåer som dämpar yttre ljud olika mycket. Tanken är att man kanske vill ha mer dämpning ombord på flyget än när man går längs en gata och behöver höra lite mer av omgivningen. Det fungerar bra och visst dämpas yttre ljud i olika omfattning, men helt tyst blir det aldrig. Bäst fungerar det under samtal.

Appen som hör till är ett måste och den är en av de bästa appar av detta slag som vi har testat. Den fungerar även till alla Libratones högtalare och är mycket enkel att använda. Den är avskalad, elegant och pedagogisk. Det är dessutom lätt att uppdatera hörlurarnas fasta program (firmware) via appen eftersom den talar om när det kommer uppdateringar – vilket det gjorde två gånger under testperioden.

Den högra kåpan är tryckkänslig och det går till exempel att ändra ljudvolymen genom att dra med fingret i en cirkelrörelse åt ena eller andra hållet. Genom att hålla upp handen för kåpan dämpar musiken tillfälligt. Samma rörelse igen höjer ljudet på nytt. Genom att trycka med två fingrar stoppas musiken. Det fungerar för det mesta, men det tar ett tag att hitta rätt rörelser.

Ljudet är trots allt det viktigaste och tyvärr når inte Libratone ända fram denna gång. Framför allt röster låter instängda och ljudet saknar dynamik. Det låter lite instängt och påverkat av elektroniken. Vi förväntar oss definitivt mer av ett par hörlurar i den här prisklassen. Den som söker bra ljud och inte behöver brusreduceringen kan med fördel lägga på 500 kronor och köpa Bowers & Wilkins P5 Wireless.

+ Hög byggkvalitet
+ Brusreducering
Sitter lite för hårt
Dyra

Libratone Q Adapt On-Ear finns att köpa här via Prisjakt
Läs mer om Q Adapt On-Ear

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Eleganta trådlösa hörlurar med brusreducering som fungerar bra. Sitter dock ganska hårt och ljudet är inte vad vi förväntar oss av ett par hörlurar i denna prisklass.

Specifikationer

Märke
Libratone
Batteritid
20 timmar
Kabellängd
120 cm
Anslutning
Bluetooth 4.1 AptX, 3,5 mm audio, mikro-usb (laddning)
Vikt
200 gram
Övrigt
Fodral