Test av JBL Live 300TWS

JBL Live 300TWS

Trådlösa öronproppar med koll på omvärlden.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #JBL
8.6

Trådlösa öronproppar, eller true wireless som de kallas på engelska, var för inte så länge sedan något alldeles extra. Numera är det vardagsmat och produkttypen har mognat. Därmed ställer sig hörlursföretagen samma fråga som mobiltelefontillverkarna: Vad hittar vi på nu?

JBL gör ett försök med sina nya trådlösa proppar, som hör mest hemma i kategorin sportlurar. De är IPX5-klassade och tål därmed vattenstänk och svett. De har också en silikonbygel som tar spjärn mot innerörats vindlingar för att sitta fast ordentligt. Som så ofta är det lite lurigt att få dem att sitta rätt, men med lite övning så går det.

Det är viktigt att de hamnar på rätt ledd eftersom all styrning sker med gester. Dra uppåt nedåt på höger lur för att ändra ljudvolymen, ett nudd stoppar/spelar musiken, hålla intryckt för att starta Googleassistenten och så vidare. Det fungerar rimligt bra, men lite för ofta tolkar lurarna gesterna fel och så tystnar musiken när man bara ville höja ljudet. Fysiska knappar gör styrningen tydligare.

Vissa funktioner lyckas vi aldrig att starta med gester, till exempel ambient aware. Det betyder ungefär medveten om omgivningen och är en funktion för att släppa in lite ljud utifrån. Det är en vettig funktion som gör att man slipper få hjärtslag om något händer nära en medan man lyssnar på musik. Funktionen kan som tur är startas via den fina appen i mobilen.

Batterierna ska räcka i sex timmar, men det känns som om strömmen går åt fort. Det ganska stora fodralet kan dock ladda upp lurarna snabbt. Tio minuter ger en timmes lyssning. En kul detalj med fodralet är att usb-porten är upplyst. Den lyser vitt när propparna laddas och rött när fodralet laddas. Smart på sitt enkla sätt.

Ljudmässigt imponerar Live 300TWS. Basen är fast och stadig och all musik låter tilltalande och bra. Det finns en equalizer i appen. Den fungerar bra för att ge ännu mer bas, men väljer man att framhäva rösten låter det väldigt underligt. Mellanregistret är inte dessa lurars starka sida, men med avstängd equalizer märks det inte.

1500 kronor är klart rimligt. JBL Live 300TWS är välbyggda och fodralet tåligt. Ett litet frågetecken kring de utbytbara silikonbyglarna. Det följer med tre uppsättningar i olika storlekar, men denna typ av bygellösning brukar efter något år bli rätt sliten. Frågan är hur länge de håller.


+ Bra ljud
+ Svettåliga
Tveksam styrning

Läs mer om JBL Live 300TWS


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Sköna trådlösa öronproppar med många vettiga funktioner. Fukttåliga och fin ljudkvalitet. Prisvärda.

Specifikationer

Märke
JBL
Frekvensområde
20 -20 000 Hz
Batteritid
20 h (6h / laddning)
Kabellängd
15 cm (laddsladd)
Anslutning
Bluetooth 5.0, usb c (laddning)
Vikt
66 g
Övrigt
IPX5