Test av Jabra Elite Active 65t

Jabra Elite Active 65t

Trådlösa öronproppar med fokus på arbetsliv och fritidsaktiviteter. De tål fukt och ljudet kan anpassas med Jabras app Sound+.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #Jabra
9.3

Jabra Elite Active 65t är ett par trådlösa öronproppar som är tänkta att fungera lika bra i joggingspåret som på kontoret. Jabra Elite 65t är en 200 kronor billigare variant för den som inte joggar och som inte behöver den lite vattentåligare varianten vi testar här, i övrigt är hörlurarna identiska.

Tillsammans med lurarna får vi ett etui som även fungerar som laddstation för dem. Batteriet i etuiet räcker för två laddningar, vilket ger en total driftstid på 15 timmar. Det är måttligt imponerande, även om etuiet är en smart idé. Många andra tillverkare bjuder numera på liknande lösningar, till exempel Skullcandy Indy, B&O Beoplay E8 2.0, Urbanista Stockholm och, förstås, klassledaren Apple Airpods.

Eftersom Elite Active 65t kostar lika mycket som Apples omtalade AirPods är det svårt att inte jämföra de två och som så ofta är det Apple som sätter nivån Jabra måste mäta sig med, även om Elite Active 65t har en hel del spännande och annorlunda funktioner.

På båda propparna finns det en stor knapp med flera funktioner. På vänster lur går det att justera ljudvolymen och kolla batteristatus. På höger lur svarar man på samtal eller spelar musik med ett tryck på knappen. Ett längre tryck aktiverar Siri. Det går även att stänga en av lurarna för den som så önskar.

Det är emellertid i appen Sound+ som är de flesta spännande funktionerna finns. Här finns flera förvalda ljudinställningar för olika miljöer och det går att spela upp diverse lugnande ljud, till exempel vågskvalp, ventilationsfläktar, regn eller folksamling. Appen innehåller även en enkel stegräknare som automatiskt slår på genomhörning, så att omgivande ljud hörs genom musiken under joggingrundan. Säga vad man vill om funktionerna, men appen är riktigt bra.

I förpackningen ligger lurarna för sig och etuiet bredvid. Det är bra eftersom det är onödig svårt att bända upp etuiet. Allt som oftast står vi och sliter i locket utan att det ger med sig. Efter veckor tillsammans med Jabras lurar har vi ännu inte hittat rätt knep för att öppna det på ett smidigt sätt.

Själva lurarna är runda och ganska stora, men de sitter riktigt bra i örat. Undertecknad får som vanligt byta till de minsta silikonpropparna, men det är lätt gjort och lurarna kan sitta på plats under lång tid utan att störa. Hörlurarna måste vridas på plats, vilket kräver en del försök innan det fungerar klockrent.

På varje lur sticker det ut en kort mikrofon, men de har svårt att enbart fånga det man säger. Omgivande ljud kan i vissa fall bli rent störande och samtalspartnern klagar ibland på att det bullrar för mycket.

Det går dock inte att klaga på ljudkvaliteten i själva lurarna. Ljudet är varmt och omfångsrikt och det bästa vi har hört i ett par hörlurar av den här typen. De slår faktiskt Airpods med ett mer öppet och nyansrikt ljud. Dessutom spelar de lite högre vid samma ljudvolym. Här har Jabra lyckats riktigt bra.

I slutändan är Jabra Elite Active 65t en av de mer lyckade konkurrenterna till Apple Airpods. De är visserligen betydligt större än Apples lurar, men de sitter skönt och de är smidiga att använda i vardagen.


+ Laddningsetui
+ Många funktioner
+ Bra app
Halvdan samtalskvalitet

Läs mer om Jabra Elite Active 65t


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Utmärkta trådlösa öronproppar som låter bättre än alla konkurrenter. Många bra funktioner och sköna att bära länge.

Specifikationer

Märke
Jabra
Frekvensområde
20 - 20000 Hz
Batteritid
5 + 2x5 h
Kabellängd
30 cm (laddning)
Anslutning
Bluetooth 5.0, Micro-usb (laddning)
Vikt
6,5, 5,8, 67 g (höger lur, vänster lur, etui)
Övrigt
Appen Sound+, 3x silikonproppar