Test av Huawei FreeBuds 3

Huawei FreeBuds 3

Trådlösa hörlurar med stil.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #Huawei
7.6

Huawei vill förstås vara med och slåss mot Apples AirPods. Resultatet är FreeBuds 3 som inte så lite påminner om den måttstock som Apple har satt.

Det första som slår en är det udda fodralet. Det är runt och tillverkad i glatt plast. Den modell vi har för test är svart och tämligen omedelbart blir fodralet kladdigt av fingeravtryck. Hörlurarna hålls elegant på plats av magneter och det är enkelt att ta ur dem ur fodralet.

Här finns inga silikontoppar som anpassar hörlurarna efter olika stora öron, utan hörlurarna är formgivna så att de passar ändå. Och de sitter riktigt bra. De är lätta att få på plats och de sitter kvar även under exempelvis löpning.

Det finns inga fysiska knappar på lurarna. De är i stället tryckkänsliga, men de kan bara hantera en funktion per lur. Dessutom finns det bara fyra funktioner att välja mellan, så medan den ena luren väcker Googleassistenten, kan den andra starta uppspelningen. Allt övrigt måste styras från telefonen. Det går alltså inte att ändra ljudvolymen via lurarna – det måste ske via telefonen eller med hjälp av Googleassistenten. Detta är ingen optimal lösning och i många konkurrenter fungerar detta mycket elegantare.

Intelligent brusreducering läser vi på Huaweis hemsida. Det är möjligt, men särskilt bra fungerar det inte. Riktigt hur Huawei har tänkt sig detta är oklart. Brusreduceringen är nämligen varierbar med ett virtuellt hjul i appen AI Life, som styr samtliga funktioner i hörlurarna. Jag blir inte klok på funktionen och det är hopplöst att hitta en lämplig inställning. Det blir för mycket pillande i appen, till ingen eller liten nytta.

Ljudkvaliteten i övrigt är okej, men inte mer. För de två tusen som Huawei vill ha kan vi definitivt begära bättre ljudkvalitet. Det låter lite instängt i de yttre frekvenserna och ibland hörs ljud i musiken som vi aldrig har upplevt tidigare? Digitala artefakter på grund av brusreduceringen? Svårt att veta, men det känns lite svajigt.

Huawei vill gärna vara med i toppen och är det också med många av sina produkter, men i det här fallet finns det en hel del kvar att göra.


+ Bra passform
+ Eleganta
Trist styrning
Skum brusreducering

Läs mer om Huawei FreeBuds 3

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Huaweis öronproppar är snygga och de låter bra. Men brusreduceringen och styrningen haltar, och de håller inte vad prislappen lovar.

Specifikationer

Märke
Huawei
Batteritid
20 h
Anslutning
Bluetooth 5.1, usb c / QI (laddning)
Vikt
2x 4,5 / 48 g (hörlurar/etui)
Övrigt
Aktiv brusreducering