Test av Blue Satellite

Blue Satellite

Stora hörlurar med maffigt ljud. Tunga och amerikanskt grovhuggna med 50-talslook.

av #Hörlurar och headset #Blue
7.8

Blue är en amerikansk mikrofontillverkare som har haft stora framgångar med sina annorlunda bordsmikrofoner. De använder konsekvent en formgivning som andas 40-tal och gamla radiostationer. Mindre känt är att de även tillverkar hörlurar och Satellite är företagets första trådlösa hörlur med brusreducering.

Blue Satellite liknar inga andra hörlurar som vi har testat. Det är stora och tunga och att bära dem är som att gå omkring med jukebox från 1955 på skallen. Allt är enormt. Kåporna är dryga tio centimeter på längden och väl fem centimeter tjocka. De sitter fast i en sinnrik konstruktion av metall som i din tur är fäst vid huvudbågen av metall med mjuk stoppning. Det helsvenska ordet retrolook kommer väl till pass.

På högra kåpan finns tre knappar för att höja eller sänka ljudvolymen samt för att starta och stoppa uppspelningen. På den vänstra hittar vi microUSB-porten för laddning, strömbrytaren, Bluetoothknappen samt knappar för att aktivera brusreduceringen och den inbyggda förstärkaren. Knapparna (utom strömbrytaren) sitter i en ring på vardera kåpan. Det finns inga markeringar som hjälper fingrarna att hitta rätt, så det gäller att lära sig var de sitter. Tur då att de är så vettigt placerade att man oftast trycker rätt utan att egentligen veta vad man gör.

Att kåporna är så stora beror på att det sitter två högtalarelement i dem. Det ena används för brusreduceringen, medan det andra tar hand om musiken. Tanken är nog god, men vi har testat andra hörlurar som lyckas bättre med att trolla bort omgivande ljud.

Den inbyggda förstärkaren trycker upp hela frekvensområdet innan ljudsignalen når högtalarelementen för att på så sätt ge ett fylligare ljud. Och det är just detta som är Satellites stora förtjänst. Det är ingen tvekan om att ljudet är spektakulärt och faktiskt annorlunda än i andra lurar. Det är rundare, rikare och maffigare än vad vi har hört från någon konkurrent. Vi jämför dem med våra referenslurar, Bowers & Wilkins PX, och inser då att Satellite inte låter lika bra. PX och Bowers & Wilkins alla hörlurar är extremt naturtrogna med en osviklig förmåga att återge ljudet helt neutralt utan minsta distorsion. I Satellite blir ljudet mer sammanblandat och inte lika detaljerat. De ger ett fetare ljud, något som säkert många uppskattar, men bäst i klassen är de inte.

Blue uppger en batteritid på runt 24 timmar och ynka åtta timmar om förstärkaren och brusreduceringen aktiveras. Våra tester visar dessvärre att batterierna knappt håller så länge. Å andra sidan fungerar Satellite som passiva lurar, vilket exempelvis PX inte gör.

Det följer med ett rejält och hårt fodral att förvara hörlurarna i. Det är skrymmande och Satellite är knappast ett par hörlurar man köper för att smidigt ta med sig när man åker till jobbet – trots att de är hopfällbara.

Det är svårt att inte gilla Blue Satellite. De känns extremt amerikanska och härligt blaffiga på alla sätt, ungefär som amerikanska bilar. Det är stort och coolt, men samtidigt gammaldags och grovhugget. Dessutom är prislappen förvånansvärt löjlig. Blue vill ha 4 500 kronor för sina lurar när det inte är särskilt svårt att hitta billigare alternativ som är bättre. Det gör att det är väldigt svåra att rekommendera dem.


+ Annorlunda ljud och utseende
+ Maffigt och tilltalande ljud
Fånigt dyra
Inte bäst i klassen
Tunga

Blue Satellit kommer till sommaren och finns bland annat hos Cdon, Elgiganten och Power
Läs mer om Blue Satellite

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Riktigt maffiga hörlurar som är svåra att ogilla. Ger en ovanlig och tilltalande ljudupplevelse, men det finns bättre hörlurar som är billigare.

Specifikationer

Märke
Blue
Frekvensområde
16 – 22 000 Hz
Batteritid
24 timmar
Kabellängd
3 m
Anslutning
Bluetooth 4.1 microUSB, kabel
Vikt
380 g
Övrigt
Hårt etui, audiokabel, microUSB-kabel