Test av Apple Airdpods

Apple Airpods (2019)

Apples trådlösa öronproppar sätter standarden för hela industrin. Många är kallade, men ingen slår Apples design och funktionalitet.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #Apple
9.4

Apple har en osviklig förmåga att sätta ribban för olika produktkategorier, en ribba som sitter högt upp och som andra tillverkare försöker nå på olika sätt. Tänk bara på produkter som iPod, iPhone, iPad och varför inte första MacBook Air.

På senare år har de stora nyheterna från Apple sinat, men lite i skymundan har företagets trådlösa hörlurar Airpods blivit en stor succé och även här har Apple lyckats ta fram en produkt som sätter något av en branschstandard.

Nu har Airpods uppdaterats, även om de fortfarande bara kallas för Airpods. Uppdateringen handlar i stort sett enbart om förbättrad batteritid, som numera uppgår till ett dygn med hjälp av det uppladdningsbara etui som följer med. Den som har ytterligare en femhundring att spendera kan köpa Airpods med ett etui som laddas trådlöst, precis som de senare modellerna av iPhone. En parentes är att Apple märkligt nog inte har någon egen trådlös laddplatta, men det är en annan historia. Här testar vi Airpods med etuiet som laddas med en Lightningkabel.

Byggkvaliteten är som vanligt från Apple skyhög. Det är vitt, elegant och smäckert. Etuiet, eller fodralet om man så vill, är litet och smidigt att ta med i fickan. Locket hålls stängt med ett perfekt avvägt magnetlås och de båda öronpropparna klickar skönt på plats med hjälp av samma magnet. De sitter kvar även om man öppnar fodralet och skakar det upp och ned.

Airpods är förstås tätt knutna till iOS och de styrs inte via någon app utan via inställningarna för Bluetooth i iOS. Här går endast att ställa in vad som ska hända om man trycker snabbt två gånger på någon av lurarna, till exempel starta uppspelningen eller hoppa till nästa låt. För att ändra ljudvolymen måste man snacka med Siri (Apples digitala assistent). Styrningen känns tämligen fattig och systemet är inte helt lyckat – särskilt om Airpods ansluts till en pc eller Android-telefon (vilket går alldeles utmärkt).

Ljudkvaliteten är oförändrad i den uppdaterade versionen av Airpods, men det gör nu inget eftersom ljudet är i det närmaste perfekt och oöverträffat (även om det finns konkurrenter som slår Apple).

De båda Airpodsen är också oöverträffat små och smidiga. De passar vilka öron som helst och det är extremt lätta att få på plats. Väl i örat glömmer man snart bort dem och oroligt nog sitter de kvar vad man än gör. Utformningen av öronsnäckorna är unik och i princip densamma som för Apples trådade hörlurar.

Det är ingen tvekan om att Airpods är ett säkert köp för den som vågar ta steget till ett par trådlösa öronproppar. Mer lättanvända och sköna hörlurar är svåra att hitta.


+ Hög byggkvalitet
+ Smidiga och nätta
+ Eleganta
+ Lång batteritid

Läs mer om Apple Airpods


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Supersnygga och smäckra hörlurar med hög bygg- och ljudkvalitet. Ett givet val för trådlöst ljud till såväl mobil som dator.

Specifikationer

Märke
Apple
Frekvensområde
5 - 21000 Hz
Batteritid
5 + 4x 5 h
Kabellängd
1 m
Anslutning
Bluetooth 5.0, Lightning (laddning)
Vikt
4, 4, 38 g (höger lur, vänster lur, etui)
Övrigt
Lightningkabel