Test av Adidas RPT-01

Adidas RPT-01

Sporthörlurar som sitter utanpå örat. Klädda i tyg och med avtagbara kåpor.

av Markus Dahlberg #Hörlurar och headset #Adidas
8.4

Svenska Zound Industries tar fram nya hörlurar i rasande fart just nu. För ett tag sedan testade vi nya Marshall Major III Voice och nu är det dags för ytterligare ett par hörlurar under ett känt varumärke – Adidas.

Adidas RPT-01 är ett par sporthörlurar med vad Zound Industries kallar svettsäker design. Med det menas förmodligen att såväl kåporna som huvudbandet är klädda i grovt, melerat grått tyg som kan tvättas. I praktiken är det mest frågan om en gimmick. Visserligen kan kåporna tas bort genom att de vrids ett kvarts varv och dras loss. Möjligen kan de sköljas av i vatten, men en tur i tvättmaskinen lär de inte tåla. Särskilt inte som tyget redan efter ett par försök visar tecken på att gå sönder. Huvudbandet kan inte tas bort, men väl den gummiremsa som sitter på huvudbandets undersida. Oklart varför, men visst – den kan ju torkas av om det behövs.

Hörlurarna sitter utanpå ytterörat, det som industrin kallar för on-ear. De är sköna och spänner inte åt lika hårt runt huvudet som Marshall Major III, som de påminner väldigt mycket om. Kåporna kan visserligen inte vridas och vinklas in som hos Major III, men styrningen med den lilla styrspaken och den speciella knappen för att aktivera telefonens digitala assistent är hämtade rakt av från Marshall.

Med styrspaken på den högra kåpan har Zound Industries hittat helt rätt. Den är oöverträffad för att styra uppspelningen: Dra uppåt/nedåt för att ändra ljudvolymen, dra framåt/bakåt för att hoppa i låtlistan och tryck på den för att starta/stoppa musiken. Toppen. Den andra knappen på vänstra kåpa kan programmeras med upp till tre funktioner för att till exempel starta telefonens digitala assistent eller för starta en viss låt på Spotify. Det fungerar strålande, även om knappen är ganska trög att trycka in.

Likheten mellan de båda lurarna blir ännu större när vi börjar lyssna. Ljudbilden hos Adidas är en kopia av Marshalls. Och precis som i det fallet låter det riktigt bra. Ljudet är fylligt och väl anpassat för modern musik. Det är inte frågan om några finlurar som man längtar efter när Mozart drar i gång, men till vardags är det svårt att hitta något som slår det här ljudet. Det är helt enkelt väldigt tilltalande.

Appen som hör till är riktigt bra och den innehåller bland annat en equalizer med sex förinställningar. Duger inte det kan ljudbilden ställas in manuellt. Här finns också en inbyggd manual, uppdatering av hörlurarnas fasta program (firmware) och mycket mer.

Vi gillar verkligen Adidas RPT-01. De är de perfekta vardagslurarna i alla sammanhang. Men priset är i högsta laget. Lurar av den här typen ska inte kosta så här mycket. Kanske är det den svaga kronan som spökar, men sänk priset med en femhundring så har vi en sensation.


+ Härligt ljud
+ Lättstyrda
+ Sköna och snygga
+ Digital assistent-styrning
För dyra

Läs mer om Adidas RPT-01


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Perfekta vardagshörlurar i alla sammanhang. Kalasljud och bästa styrningen på marknaden, men de är för dyra.

Specifikationer

Märke
Adidas
Batteritid
40 h
Kabellängd
1 m (laddkabel)
Anslutning
Bluetooth 5.0, usb c (laddning)
Vikt
209 g
Övrigt
IPX4