Test av Vifa Helsinki

Vifa Helsinki

Snygg högtalare i stram skandinavisk design. Läderrem och tygklädd.

av Markus Dahlberg #Högtalare #Vifa
6.8

Den lilla handväskan på bilden här intill är i själva verket en välbyggd Blue­tooth-högtalare från danska Vifa. Som med andra högtalare från vårt södra grannland betyder det naturnära material och stram formgivning. Sidorna är täckta av grovt ylletyg som är vävt i Danmark och bärremmen är av tjockt läder. Vifa Helsinki finns i fem färger, från helsvart till roligare rosa eller grönt med naturfärgad läderrem.

Högtalaren fungerar lika bra till ­datorn som till en mobiltelefon. På ­baksidan finns det en 3,5-millimeters audioingång, men Helsinki stödjer även Bluetooth och NFC. Det är överlag lätt att ansluta högtalaren trådlöst till en mobil eller dator via Bluetooth. NFC fungerar som det ska, men det gäller att trycka mobilen mot högtalaren för att parkopplingen ska vakna till.

Den tillhörande appen är enkel och bjuder bara på några få inställningar. Det går bland annat att anpassa ljudet för lyssning vid låg ljudvolym, det vill säga det som förr i tiden kallades för Loudness. I Android fungerar appen som den ska, men i iOS har den förvånansvärt svårt att hitta högtalaren även om den är parad med telefonen.

Det är just vid lägre ljudvolymer som Vifa kommer till sin rätt. Det låter riktigt bra, även om högtalaren fokuserar på ett runt basljud medan högre frekvenser tappar lite luft. Dras volymen upp börjar det snabbt låta tämligen förfärligt. Med tanke på vad Vifa vill ha betalt för sin högtalare är det inte acceptabelt. Det finns många konkurrenter som klarar sig bättre.

Rent utseende- och kvalitetsmässigt är Helsinki en fullträff. Materialvalen är smakfulla och den eleganta högtalaren är modernt diskret med klar nordisk känsla. Den passar utmärkt som extrahögtalare till mobilen eller datorn, men förvänta dig ingen partymaskin.

Helsinki är inte ny, den kom redan för ett par år sedan. Vi testar den nu eftersom Vifa har fått svensk distribution. Var observant på att priset varierar med uppåt en tusenlapp. Det går att få tag på den för under 3 000 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En mycket sober trådlös högtalare klädd i ylle och med bärrem i läder. Men ljudet motsvarar inte prislappen.

Specifikationer

Märke
Vifa
Anslutning
Aux 3,5 mm, Bluetooth 4.0, NFC
Vikt
1,4 kg
Mått
15,6 x 21 x 7 cm
Batteritid
8 h
Övrigt
Förvaringspåse, audiokabel