Ikeas nya högtalare finns i vitt och svart.

Ikea Symfonisk

Ikea och Sonos har tagit fram en lyckad kombination av en bordslampa och en högtalare som kan styras med mobilen via wi-fi.

av Morten Skeldal Østergaard #Högtalare #IKEA
9.2

Ikea fortsätter att utöka sitt produktsortiment för det smarta hemmet. Den här gången försöker de sig på en kombination av ljud och ljus tillsammans med den amerikanska högtalartillverkaren Sonos. Resultatet är den kombinerade högtalaren och bordslampan Symfonisk. I vintras testade vi Ikeas högtalare Eneby som inte riktigt hänger med konkurrenterna ljudmässigt, men den här gången är ljudkvaliteten en annan.

Symfonisk är en serie med två produkter: dels bordslampan, dels en renodlad högtalare (slarvigt kallad bookshelf). Båda fungerar tillsammans med Sonos musiksystem som använder det befintliga trådlösa nätverket. Allting styrs via Sonos app för Android eller iOS. Även Symfonisk styrs med Sonos app, Ikea har ingen egen app för musikstyrning.

Ljudkvaliteten är bra i båda högtalarna. Bookshelf kan ställas i en bokhylla, i ett stativ eller hängas på väggen (fästen tillkommer). Bordslampan ser ut som en modern smarthögtalare och den passar väl ihop med Ikeas modernare möbler.

Lite montering får man som konsument göra även här. Till båda produkterna ska strömsladden anslutas och i bordslampan ska förstås en glödlampa skruvas i och sedan ska den handblåsta glaskupan skruvas fast i sin sockel.

Anslutningen till nätverket sker via Sonos fina app. Finns det andra Sonos högtalare i nätverket dyker de alla upp i appen. Det går att spela musik från musiktjänster som Spotify, internetradio eller musikfiler som ligger i en dator eller på en nätverkshårddisk.

Det låter förvånansvärt bra. Högtalarna ger en fyllig och vältrimmad bas och det är inga problem att fylla en normal bostad med hög musik. Bordslampan ger en ljudkvalitet som kan mäta sig med Sonos egna små högtalare och den kostar faktiskt lika mycket som Sonos minsting Play:1. Bookshelf är tusenlappen billigare och kostar 995 kronor.

På båda högtalarna finns det tre knappar för att styra uppspelningen av musiken. På lampan finns det dessutom en ratt för att tända och släcka ljuset. Lampan fungerar med vilken glödlampa som helst med E14-fattning, men roligast blir det med en av Ikeas lampor i serien Trådfri som styrs via Ikeas app Trådfri.

Bordslampan är som upplagd för att även innehålla en digital assistent, men det får vi inte.


+ Bra ljud
+ Billig
+ Musik i flera rum
Ingen digital assistent

Läs mer om Ikea Symfonisk


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ovanligt lyckade nätverkshögtalare med bra ljud och rimliga prislappar. Framför allt bordslampan står ut som konkurrent till alla kända högtalarmärken.

Specifikationer

Märke
IKEA
Anslutning
Ethernet, wi-fi