Test av Ikea Eneby

Ikea Eneby

Ikeas högtalare levererar inte Hi-Fi-kvalitet, men det är trots allt en bra högtalare i förhållande till priset.

av Morten Skeldal Østergaard #Högtalare #IKEA
7.3

Ikea är förstås mest känt för sina möbler och köttbullar. Men under de senaste åren har företaget medvetet utökat sortimentet med hemelektronik. Ett exempel är den nya högtalaren Eneby, som finns i två storlekar. Vi testar den minsta modellen.

Den kvadratiska högtalaren ser elegant ut när den står i en hylla. Framsidan är klädd i gråmelerat, ganska grovt tyg, och den enda detaljen är en stor volymratt. Tyget kan enkelt tas loss för att blotta högtalarelementen. Ikea säljer inga lösa tygbitar, så enda anledningen till att ta bort det är ett ge Eneby att lite råare utseende.

Med ett längre tryck på ratten går det att justera basen och med ytterligare ett tryck, diskanten.

Måtten på Eneby är förstås anpassade för att den ska passa in i Ikeas möbelsystem. Den passar till exempel perfekt in i de kvadratiska hyllorna i serien Kallax.

Talad radio klarar Eneby alldeles utmärkt. Det finns en 3,5-millimeters ljudingång för ljudkällor som inte har Bluetooth.

Till och med i det här fallet får vi med en insexnyckel. Själva högtalaren är förstås hopsatt på fabriken och den fungerar direkt ur kartongen. Men löst i lådan ligger det ett handtag som ska monteras för att Eneby ska bli bärbar. Detta behövs inte om den enbart ska stå hemma. Två beslag ska tas bort och handtaget skruvas enkelt på plats med hjälp av sexkantnyckeln

I det fallet rekommenderas det batteri som finns att köpa till för 199 kronor. Det räcker för att driva Eneby i tio timmar. Batteriet monteras i ett fack på undersidan.

Eneby kan även hängas på väggen med hjälp av det väggfäste som kostar 29 kronor, alternativt ställas i det högtalarställ som finns att köpa till för 99 kronor.

Även om ljudkvaliteten inte är den absolut bästa är Eneby faktiskt en alldeles utmärkt högtalare – särskilt som den är betydligt billigare än de flesta konkurrenter.


+ Bärbar eller hängs på väggen
+ Bra pris
Ljudet kunde vara bättre

Eneby finns att köpa på Ikea


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ikeas högtalare levererar inte Hi-Fi-kvalitet, men det är trots allt en bra högtalare i förhållande till priset.

Specifikationer

Märke
IKEA
Anslutning
Bluetooth 4.2, 3,5 mm telepropp
Utgångeffekt
40 W
Vikt
1,5 kg
Mått
20 x 20 x 8 cm