Test av Braven BRV-XXL/2

Braven BRV-XXL/2

Den moderna bergsprängaren.

av Markus Dahlberg #Högtalare #Braven
8.3

Braven BRV-XXL/2 är en portabel högtalare som gör skäl för namnet på många sätt. För det första påminner den om gamla tiders bergsprängare med sitt biffiga handtag överst och stora högtalargaller på sidorna. För den andra väger den nästan åtta kilo, och för det tredje är ljudet det maffigaste vi har hört. På amerikanskt vis tar Braven i allt vad de orkar och allt är stort.

Åtta kilo släpar men inte med sig hur som helst. Därför skickar Braven med en kraftig bärrem som fästs i två rejäla fästen på högtalarens ovansida. I övrig är allt svart gummi eller svarta högtalargaller. På ena kortsidan sitter det sex knappar infällda i det kraftiga gummiskalet. Mellan dem finns det en utfällbar metallflärp som fungerar som ölöppnare! Det osar spring break lång väg. Det är väl inte för inte som BRV-XXL/2 är vatten- och stöttålig… På andra kortsidan sitter alla anslutningar under en väl tilltagen gummilucka, samt en indikatorlampa för batteristatus. Här finns ett usb-uttag för att ladda mobila enheter. Bra!

Båda långsidorna och undersidan är helt täckta av högtalargaller. Under dem sitter det två högtalarelement på var långsida samt ett baselement som pekar rakt nedåt. Resultatet är en överväldigande ljudbild och även om Braven ger ett intryck av att vara anpassad för populärmusik klarar den av finstämd klassisk musik överraskande bra. Ljudet blir av naturliga skäl stort och fritt. Ljudet lyfter verkligen och den som vill kan ta över vilken strand som helst. Det går att spela tokhögt utan distorsion. Här hemma kom sextonåringen nedspringande direkt för att klaga på att vi spelade för högt under testet. Ljudet är imponerande. Än mer så om två BRV-XXL/2 parkopplas för att fungera i stereo. Det har vi tyvärr inte kunnat prova.

Problemet med Bravens högtalare är att den är för mastig att ta med. Som högtalare på altanen eller som flyttbar musikanläggning hemma är den kul och imponerande. Men som den friluftshögtalare Braven gör gällande att den är, är den alldeles för otymplig. Men det är klart, amerikanskt friluftsliv bygger väl till stora delar på att man packar pickupen full med prylar och drar upp i bergen. Då är säkert XXL/2:s omfång passande. Men en svensk campingtur gör Braven om till en styrketräningsrunda. Det vi gillar allra sämst är dock den externa strömadaptern som dessutom är lika stor som till en gammal bärbar pc. Det är långt ifrån optimalt att släpa med sig den på en resa. Ölöppnaren däremot är ett uppskattat partytrick.

Sedan var det där lilla med priset. 4500 kronor är massor med pengar, men man får å andra sidan något som ingen annan har och som dessutom låter riktigt bra.


+ Maffig på alla fronter
+ Mycket bra ljud
Stor och tung
För dyr

Läs mer om Braven BRV-XXL/2


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En enorm portabel högtalare med maffigt ljud och maffigt utseende.

Specifikationer

Märke
Braven
Anslutning
Bluetooth, audio in, mikrofon, usb A ut (laddning)
Utgångeffekt
100 W
Vikt
7,9 kg
Mått
56 x 23 x 20 cm
Batteritid
18 h
Övrigt
IPX5