Drobo 5C

Drobo 5C är en lättanvänd och stor extern hårddisk som kan byggas ut till hela 64 terabyte. Snabba filöverföringar och hög flexibilitet.

av Mathias Alsted Lund Flinck #Hårddisk #Drobo
8.7

Drobo 5C är ett utmärkt bevis på att det inte behöver vara krångligt att få mer lagringsutrymme i datorn. Drobo är en utbyggbar extern hårddisk som kopplas via usb till en dator. Det ryms fem interna hårddiskar i den och den totala kapacitet kan vara på maximalt imponerande 64 terabyte. Med så mycket lagringsutrymme på skrivbordet bör den räcka till för i stort sett vad som helst.

För att komma i gång är det bara att trycka in en extern hårddisk i något av de fem uttagen, ansluta hårddisken till datorn och följa instruktionerna som visas på skärmen. Drobo är extremt enkel att använda och förstå sig på. Vid varje monterad hårddisk finns det till exempel en statuslampa som visar hur hårddisken mår.

Med det program som hör till är det lätt att administrera allt från formatering av hårddiskarna till att ta backup av datorn. Användargränssnittet är visserligen på engelska, men med baskunskaper om pc går det utmärkt att komma överens med Drobo eftersom den uppträder som alla andra hårddiskar i Windows.

Flexibel men dyr
Drobo 5C säljs utan hårddiskar, de får man skaffa och installera själv. Det går att använda olika stora hårddiskar samtidigt och det är enkelt att byta ut en av dem om utrymmet inte räcker till eller om den går sönder. Drobo använder en egen RAID-lösning kallad BeyondRAID och som automatiskt skyddar data om en av hårddiskarna går sönder. Det finns till och med inbyggd batteribackup om strömmen går under filöverföringarna.

Det stora problemet är dock att priset rusar iväg när man måste köpa till egna interna hårddiskar. För att komma upp i exempelvis 50 terabyte blir den totala kostnaden runt 27 000 kronor. Värt att notera i sammanhanget är att av de 50 terabyten är det bara drygt 36 terabyte som är tillgängliga för data, resten används av Drobo som backup för att skydda filerna.

Överföringshastigheterna är klart godkända och med hårddiskar från Toshiba mäter vi upp läs- och skrivhastigheter på 235 respektive184 megabyte i sekunden.


+ Lätt att använda
+ Hög kapacitet
+ Snabb
Dyr


Drobo 5C finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Drobo 5C

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Drobo 5C är en lättanvänd och stor extern hårddisk som kan byggas ut till hela 64 terabyte. Snabba filöverföringar och hög flexibilitet.

Specifikationer

Märke
Drobo
Typ
Hårddisklåda
Kapacitet
Max 64 TB
Anslutning
Usb 3.0
Storlek
3,5 tum
Övrigt
15,03 x 26,23 x 18,54 cm, 3,9 kg